Дев’ять продуктів для полегшення гастриту

Запалення шлунка, більш відоме як гастрит, є хронічним станом, який може проявлятися з кількох причин. На щастя, є способи природного полегшення гастриту.

Сьогодні ми дамо вам кілька порад щодо харчування, які можуть вам допомогти.

Деякі можливі причини гастриту

Перш за все, одна з найчастіших причин появи гастриту пов’язана з прийомом таких ліків, як знеболювальні та аспірин. Це пояснюється тим, що вони можуть негативно впливати на слизову оболонку шлунка.

По-друге, надмірне та / або часте споживання алкоголю також сильно впливає на появу гастриту.

Крім того, постійне споживання чаю, кави і лимонного соку перед їжею може викликати роздратування шлунка. Це може призвести до хронічного або тривалого гастриту.

Нарешті, хоча це не є безпосередньою причиною, споживання дуже гарячої або дуже холодної їжі може погіршити гастрит. Це може викликати роздратування і біль при контакті зі слизовою оболонкою шлунка.

Симптоми

Якщо ви страждаєте від низки симптомів, які ми перерахуємо нижче, то вам необхідно терміново відвідати гастроентеролога, тому що у вас може бути гострий гастрит:

  • втрата апетиту, особливо вранці
  • печія
  • біль у животі або ребрах
  • блювота (іноді з кров’ю)
  • кров у калі

Дев’ять продуктів для полегшення гастриту

Якщо лікар підтвердить, що ви або ваші родичі чи знайомі страждають на гастрит, ця інформація буде дуже корисною. Нижче ми розповімо про деякі з найкращих продуктів для полегшення гастриту.

1. Мед

Мед містить багато антиоксидантних сполук, які допомагають зміцнювати слизову оболонку шлунка. Тому він може допомогти знизити ризик і полегшити гастрит.

  • Для цього випивайте склянку теплої води з двома столовими ложками меду щодня натщесерце.
  • Ви дуже скоро помітите значно менше печії.

2. Оливкова олія

Оливкова олія також може допомогти уникнути запалення шлунка завдяки її протизапальним властивостям.

  • Щоб скористатися її властивостями, налийте столову ложку цієї олії в склянку теплої води або молока.
  • Пийте щодня натщесерце. Це допомагає зменшити подразнення.

3. Цибуля

Цибуля може допомогти полегшити гастрит. Згідно з деякими дослідженнями, вона може допомогти викорінити Helicobacter pylori. Це одна з бактерій, відповідальних за початок гастриту.

Однак ви не повинні споживати її в надлишку, оскільки це досить потужний овоч. Крім того, у деяких людей цибуля може викликати нудоту, блювоту і метеоризм. Отже, ви завжди повинні проконсультуватися з лікарем, перш ніж почати її споживати.

  • Щоб скористатися її властивостями, споживайте чверть чайної ложки цибулі.

4. Вівсянка

Це ще один чудовий варіант для полегшення гастриту завдяки її антиоксидантним властивостям, які допомагають очистити організм.

Щодня на сніданок можна їсти вівсянку, підсолоджену медом.

5. Папая

Чи знаєте ви, що насіння папаї може бути великим союзником для здоров’я вашого шлунка? Це тому, що воно містить папаїн – фермент, який допомагає розщеплювати білки з продуктів і нейтралізувати шлункову кислоту. Тому воно може допомогти позбутися гастриту.

Щоб скористатися його властивостями, спочатку вийміть насіння папаї та висушіть його на сонці. Після висихання просто розчавіть його у порошок. Потім нанесіть невелику кількість порошку на кілька скибочок ананасу і їжте їх під час сніданку. Ви відчуєте негайне полегшення.

6. Насіння

  • Спочатку зробіть суміш з рівних кількостей кропу, зеленого кардамону і насіння кориці. Усе це насіння містить вітаміни та мінерали, які покращують травлення.
  • Потім підсмажте його на сухій сковороді протягом 30 секунд.
  • Після цього розчавіть у порошок. Ви можете споживати чайну ложку цього порошку після їжі.

Однак ви не повинні надмірно споживати це насіння, оскільки будь-який надлишок може бути шкідливим.

7. Чорна сіль

Протягом приблизно двох місяців після кожного прийому їжі споживайте 2-3 чайні ложки чорної солі.

Вона містить менше йоду, ніж звичайна столова сіль, а також має протизапальні властивості, тому вона може допомогти значно зменшити симптоми гастриту.

8. Петрушка

Петрушка – ще один хороший варіант для полегшення гастриту. Це пов’язано з її сечогінними властивостями та такими мінералами в її складі, як калій, кальцій та фосфор.

  • Щоб скористатися нею, спочатку вичавіть сік.
  • Потім додайте чорну сіль і чорний перець.
  • Споживайте 3 столові ложки цього сиропу після кожного прийому їжі.

9. Імбир

Імбир може допомогти полегшити будь-які хвороби шлунка і дискомфорт. Це пов’язано з його антиоксидантними властивостями, які допомагають очистити шлунок.

Від гастриту і виразок можна зробити настій з імбиром і цибулею. Це може допомогти зменшити запалення і нудоту.

Однак важливо не переборщити, оскільки обидва компоненти є досить сильними.

Дієта для людей з гастритом

Якщо у вас гастрит, ви повинні слідкувати за раціоном.

Інакше наші рекомендації не подіють або будуть не настільки ефективними. Крім того, до раціону можна також додати нежирний йогурт, фрукти, кокосову воду та продукти з низьким вмістом жирів.

Що не можна їсти для полегшення гастриту

Є багато продуктів, які шкідливі для пацієнтів з гастритом, оскільки вони погіршують запалення. Отже, якщо у вас гастрит, уникайте таких продуктів:

  • алкоголь
  • кава та чай
  • газовані напої
  • какао
  • цитрусові соки
  • червоне м’ясо
  • гостра їжа

Інші рекомендації для полегшення гастриту

Навіть якщо ви не голодні, не варто робити довгі перерви між прийомами їжі. Якщо ваш шлунок порожній, він більше подразнений, тому гастрит тільки погіршиться. Ви повинні спробувати добре снідати, навіть якщо ви не голодні.

З іншого боку, не забувайте випивати щонайменше вісім склянок води протягом дня. Це допоможе усунути бактерії, які живуть у шлунку і лише погіршують гастрит.

Нарешті, пам’ятайте, що правильного харчування не достатньо, особливо у випадку гострого гастриту. Хоча це може полегшити симптоми, завжди краще звернутися до лікаря. Ця дієта може чудово доповнити лікування для полегшення гастриту, призначене фахівцем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів