Лікарі назвали дієту, яка може знизити ризик серцевої недостатності на 50%

Вчені з’ясували, що дієта DASH, створена для гіпертоніків, може знижувати ризик серцевої недостатності ефективніше за деякі ліки.

American Journal of Preventive Medicine опублікував статтю про дослідження американських вчених, які змогли переконатися в ефективному позитивному впливі дієти DASH на здоров’я серця. Дана дієта дійсно стабілізує кров’яний тиск, а також сприяє кращому очищенню органів шлунково-кишкового тракту від небажаних речовин. Наукові фахівці констатували, що ця дієта може на 50% знижувати ризик серцевої недостатності, і в цьому плані вона перевершує дію багатьох лікарських препаратів. Їх висновок заснований на даних спостережень за харчуванням людей у віці до 75 років, які проводилися більше 13 років.

Дієта DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – дієтологічний підхід до лікування гіпертонії) має на увазі часткову або повну відмову від солевмісної їжі, алкоголю і куріння, а також вживання великої кількості свіжих овочів і фруктів, горіхів, цільнозернового хліба, м’яса свійської птиці, риби, нежирних молочних продуктів.

Головні правила дієти:

  • пити до 2 літрів рідини в день,
  • приймати їжу 5 разів на день порціями не більше 215 грамів,
  • між п’ятьма основними прийомами їжі дозволені перекушування, але тільки в тому випадку, якщо відчуття голоду стає дуже сильним,
  • калорійність денного раціону не повинна перевищувати 2-2,5 тис. ккал,
  • солодощі вживаються не частіше 5 разів на тиждень, на солодку газовану воду – табу,
  • сіль вживається в кількості не більше 2/3 ч. л. в день,
  • з раціону виключаються копчені продукти, жирна їжа, здобна випічка, консерви з риби та м’яса.

«Дослідження показало, що дієта DASH може сприяти зменшенню ризику розвитку серцевої недостатності ефективніше будь-яких ліків», – заявила провідний автор дослідження Клаудія Л. Кампос.

Джерело

Поділись


Новини партнерів