Корисні продукти для боротьби з анемією

Анемія – це розлад здоров’я, пов’язаний із харчуванням. У багатьох випадках вона спричинена низьким рівнем мінералів. Хоча погане харчування і може сприяти її появі, ви так само можете використовувати свій раціон для боротьби з нею. Наприклад, деякі продукти для боротьби з анемією можуть стати в пригоді.

У цій статті ми детально розповімо про анемію й дамо певні рекомендації, які допоможуть вам боротися з нею.

Що таке анемія?

Анемія – це стан, що характеризується зменшенням розміру або кількості еритроцитів. Подібним чином він може характеризуватися низьким рівнем гемоглобіну.

Загалом, анемія проявляється внаслідок поганого харчування, у якому бракує таких мікронутрієнтів, як залізо, фолієва кислота та вітамін В12.

Різновиди анемії

Найбільш поширений тип анемії пов’язаний із браком заліза. Це може виявитися, якщо ви не їсте продукти, багаті на цей мінерал, а також це може бути викликано поганою роботою кишківника, яка запобігає поглинанню цих поживних речовин.

Так само до неї можуть призвести надмірна втрата крові через крововиливи, операції або менструації.

Дефіцит заліза запобігає нормальному розмноженню еритроцитів. Отже, наш організм генерує менше червоних кров’яних клітин, ніж нам потрібно. Крім того, ті, які виробляє організм, зазвичай дуже малі й мають дуже низький рівень гемоглобіну.

Окрім того, анемія може бути викликана браком фолієвої кислоти або вітаміну В12. У першому випадку вона характеризується генерацією еритроцитів, які є великими, але дуже крихкими.

Симптоми

Ось основні симптоми у пацієнтів з анемією:

  • втома
  • постійне та інтенсивне відчуття холоду
  • пришвидшене серцебиття
  • головний біль

Зазвичай найбільш помітною ознакою є блідість, також помітні втрата сил і поганий настрій.

Харчові продукти для боротьби з анемією

Анемія викликана браком або повною відсутністю деяких мікроелементів, тому споживання їжі з цими вітамінами і мінералами може допомогти вам відновитися.

Перше, що потрібно знати – це кількість, якої організм потребує щодня. Для здорової людини, за винятком деяких випадків, таких як вагітність, зазвичай потрібні такі щоденні показники:

  • залізо: 8 мг для чоловіків і 18 мг для жінок
  • фолієва кислота: близько 400 мкг
  • вітамін В12: 2,4 мкг

Ось деякі з найбільш корисних продуктів, які можуть допомогти знизити ризик і боротися з анемією:

1. Люцерна

Паростки люцерни можуть забезпечити до 1 мг заліза на 100 грамів. Крім того, вона також містить вітамін С, який допомагає боротися з анемією, оскільки він допомагає підвищити поглинання заліза.

2. Овес

На кожні 100 грамів вівса, який ви їсте, ви даєте організму близько 5 мг заліза. Таким чином, миска вівса може забезпечити близько 50% добових потреб заліза.

3. Червоне м’ясо

Червоне м’ясо також містить залізо. За кожні 100 грамів м’яса ви отримуєте 3 мг заліза. Однак переконайтеся, що м’ясо, яке ви їсте, не містить багато жирів.

4. Сушений інжир

Ще одним продуктом, який допоможе вам боротися з анемією, є сушений інжир, який містить 4,2 мг заліза на 100 грамів. Свіжий інжир також містить залізо, але в меншій кількості: 0,6 мг на 100 грамів.

5. Ківі

Ківі містить багато вітаміну С: близько 98 мг на 100 грамів. Хоча воно і не забезпечує залізо, воно дає вітамін С, який допомагає організму краще засвоювати цей мінерал з інших джерел.

6. Сочевиця

Сочевиця містить 3,3 мг заліза на 100 грамів. Крім того, вона містить такі важливі поживні речовини, як фолієва кислота і мідь.

7. Пивні дріжджі

Пивні дріжджі містять велику різноманітність мінералів, мікроелементів і білків. Вони також містять усі вітаміни групи В.

8. Місо

Місо – це приправа з сої, злаків і морської солі. Усі різновиди місо забезпечують залізо, але найбільш корисним є хачто, оскільки він містить 7,1 мг на 100 грамів.

9. Фісташки

Фісташки допомагають боротися з анемією, оскільки вони містять 3,9 мг заліза на 100 грамів.

Крім того, вони забезпечують близько 1,2 мг міді на 100 грамів. Дефіцит цього мінералу може викликати анемію. Отже, поєднання обох поживних речовин може допомогти в боротьбі з анемією.

10. Буряк

Буряк дає 0,80 мг заліза на 100 грамів. Він також містить вітамін С і фолієву кислоту.

Усі ці поживні речовини створюють бар’єр, який може захистити вас від анемії. У будь-якому випадку, не забудьте звернутися до фахівця, який може допомогти вам під час процесу відновлення.

Спеціаліст скаже вам, які продукти для боротьби з анемією ви повинні їсти відповідно до ваших потреб. Пам’ятайте, що ви повинні контролювати своє харчування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів