Фахівці: газована вода сприяє збільшенню ваги

Згідно з новими даними вчених, вживання дієтичних низькокалорійних газованих напоїв може призвести до збільшення ваги, оскільки з ними зростає споживання додаткових калорій.

До такого висновку прийшло нове дослідження вчених Університету Джорджа Вашингтона, опубліковане в журналі «Дитяче ожиріння».

Воно показує, що діти і підлітки, які пили дієтичну колу і інші подібні напої, отримували додатково в середньому 200 калорій в день в порівнянні з їх однолітками, які пили звичайну воду.

Крім коли, діти споживали таку ж кількість щоденних калорій.

Команда вчених роками вивчала дієтичні напої. Доктор Еллісон Сільветскі, яка очолювала дослідження, вважає, що їх результати кинули виклик корисності дієти і низькокалорійних підсолоджених напоїв, коли мова йде про скорочення калорій і регулювання ваги.

Минулі дослідження показали, що діти і молоді люди споживають низькокалорійні підсолоджувачі у великій кількості і в інших різних продуктах харчування і напоях. Тільки в 2017 році споживання підсолоджувачів підвищилося на 200%.

Проте, не дивлячись на популярність замінників цукру, до сих пір не зрозуміло, як вони впливають на загальне споживання калорій і допомагають скинути вагу.

Тепер отриманий конкретний висновок: дієтичні напої не знижують, а збільшують споживання калорій.

Щоб більш детально вивчити проблему, Сільветскі і її команда вивчили записи про раціон понад 7000 дітей та підлітків, зареєстрованих в Національному обстеженні здоров’я і харчування США. Учасники повідомляли, що вони їли і пили протягом доби.

Особливо цікавили вчених ті, хто пив газовані напої з низькокалорійними підсолоджувачами або цукром. Незабаром виявилося, що напої, як і цукор, лише додавали калорії в їх меню.

Так, дієтичні напої збільшували калорійність денного раціону молодих людей на 196 калорій, солодкі газовані напої (типу коли) – на 312 калорій, дієтичні і звичайні напої – на 450 калорій.

Збільшення у вазі – це глобальна проблема сучасності. Ожиріння сприяє ризику розвитку діабету 2 типу, проблем з серцем, раку та інших.

Поки вчені не довели переваги дієтичних напоїв в боротьбі з вагою, експерти радять пити більше води замість них і вживати багато фруктів, овочів і цільного зерна. Також в якості гарної альтернативи вони пропонують ввести в меню ароматизовану газовану воду з додаванням натурального фруктового соку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів