Овочі, які можуть вплинути на роботу щитовидної залози

Гіпотиреоз – це захворювання, яке виникає тоді, коли організму не вистачає йоду, без якого, як відомо, неможливо уявити нормальне функціонування щитовидної залози, що і призводить до таких наслідків.

Який зв’язок існує між захворюваннями щитовидної залози і овочами?

Вчені вперше здогадалися про зв’язок між захворюваннями щитовидної залози і овочами в 1928 році, вивчаючи таке захворювання, як сифіліс. Вони виявили у кроликів, що харчуються лише свіжою капустою, збільшену в розмірах щитовидну залозу. Тоді вчені припустили, що речовини, що містяться в деяких овочах, якимось чином впливають на щитовидну залозу. Зрозуміло, якщо вживати овочі у великих кількостях.

Н. А. Абрамова (кафедра ендокринології ММА ім. І. М. Сеченова), В. В. Фадєєв (Ендокринологічний науковий центр РАМН), Г. А. Герасимов, Г. А. Мелшченко (Міжнародна рада з контролю над йододефіцитних захворювань) в своїх роботах докладно описали причини виникнення гіпотиреозу, однією з яких є наявність в деяких овочах (в основному сімейства хрестоцвітних), сої, зернових, що мають високий відсоток клейковини, речовин, які називаються гойтрогени. Накопичуючись в організмі людини, вони поступово починають придушувати здатність організму до переробки йоду. Виникає йододефіцит, який не дозволяє щитовидній залозі нормально функціонувати.

Розрізняють три основних види гойтрогенів: гойтріни, роданіди і флавоніди. Перші два виробляються в момент, коли рослини нарізають або пережовують. Мова йде про рослини, які ми вживаємо в їжу свіжими. Достатньо піддати броколі, листову або кольорову капусту тепловій обробці – і гойтріни і роданіди нам вже не загрожують. Але якщо названі овочі, а ще груші, полуницю, персики, кедрові горіхи, солодку картоплю, брукву, шпинат, ріпу, кольрабі, хрін, арахіс, кукурудзу, бамбукові горіхи і ще ряд екзотичних рослин вживати у великих кількостях, то, наприклад, гойтріни почнуть заважати щитовидній залозі виробляти необхідні гормони.

Це означає, що щитовидка не зможе повноцінно виконувати одну з основних своїх функцій – регуляцію метаболізму. Організм, намагаючись замістити брак одних гормонів, починає посилено виробляти інші. А оскільки щитовидка вже нездатна реагувати на подібні дії адекватно, вона починає безконтрольно збільшувати кількість власних клітин. В результаті у людини починає рости зоб.

Американські ендокринологи в 1995 році обстежили понад 25 тис. добровольців, які брали участь в ярмарку здоров’я в штаті Колорадо. Серед тих, хто не вживав ліків, пов’язаних із захворюваннями щитовидної залози, майже 9% страждали від гіпотиреозу, а трохи більше 1% – від гіпертиреозу. Причиною стала дуже поширена в Сполучених Штатах Америки соя і не менш популярні поліненасичені масла.

Ще в 1968 році кандидат технічних наук, фізіолог Рей Піт писав, що сплеск виробництва і попиту на поліненасичені масла після Другої Світової війни привів до різних змін в гормональному фоні людей. Речовини, які містяться в оліях, блокують роботу щитовидної залози. А саме вона веде боротьбу з надлишками холестерину в організмі. В результаті рівень холестерину у американців став зашкалювати. Не випадково жителі США займають перші рядки світового рейтингу за кількістю товстунів. За приблизними підрахунками, їх у США до 65% населення. А масове поширення сої привело до того, що захворювання зобу стали діагностувати навіть у дітей. До речі, за свідченням американських вчених, флавоніди, що містяться в сої – самі по собі нешкідливі – викликають зоб під впливом бактерій кишечника.

Ізабелла Венц пояснює, що зоб – це не просто збільшена щитовидка і роздуте горло. Це захворювання нерідко призводить до психічних розладів, збільшує ризик серцево-судинних патологій аж до летального результату і, звичайно, сильно позначається на вазі.

У всьому цьому для більшості населення є позитивний момент. Гойтрогени здатні негативно впливати в основному тільки на тих, хто вже має проблеми з щитовидною залозою. Здоровим людям, в переважній більшості випадків, ніщо не загрожує. Так що перевіряйте свою щитовидку і при сприятливому аналізі їжте будь-які овочі і фрукти на здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів