Фахівці назвали продукт, який може поліпшити пам’ять і здоров’я кишечника

Нове дослідження показало, що вживання часнику може допомогти боротися з віковими змінами в кишкових бактеріях, які пов’язані з проблемами пам’яті. Цей позитивний вплив виявляється завдяки сульфіду алілу, який присутній в часнику…

“Наші результати показують, що введення часнику в раціон, може допомогти підтримувати здоровий стан мікроорганізмів в кишечнику і поліпшити когнітивне здоров’я у літніх людей”, – сказав співкерівник дослідник Jyotirmaya Behera, з Університету Луїсвілла.

Команда вчених вирішила дізнатися, як мікробіота кишечника (це збірний термін для трильйонів кишкових мікроорганізмів) змінюється з віком і як це може бути пов’язано з іншими віковими проблемами здоров’я.

“Різноманітність мікробіоти кишечника зменшується у літніх людей, на життєвому етапі, коли нейродегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера і Паркінсона, розвиваються, а пам’ять і когнітивні здібності можуть знижуватися”, – сказав співавтор Neetu Tyagi, PhD, з Університету Луїсвілла.

“Ми хочемо краще зрозуміти, як зміни в мікробіоті кишечника пов’язані зі старінням, пов’язаним з когнітивним спадом”.

Вчені згодовували аллілсульфід 24-місячним мишам, що відповідає людям у віці від 56 до 69 років. Ці миші були порівняні з контрольною групою мишей, яким його не давали – мишам 4 місячним і 24 місячним.

Більш старі миші приймаючи сульфід алілу показали кращу коротко і довгострокову пам’ять, просторову пам’ять, і загальне здоров’я кишечника, ніж старіші миші, які не вживали сульфід алілу.

Дослідники виявили в ході подальших експериментів, що зниження експресії гена нейронного похідного натрійуретичного фактора (NDNF) в мозку старих мишей, які не вживають сульфід алілу, є причиною когнітивного зниження.

Миші які вживали сульфід алілу показали більш високі рівні експресії гена NDNF. Цей ген був недавно відкритий вченими з Університету Луїсвілла і має відношення до консолідації довгострокової і короткочасної пам’яті.

Крім того, група дослідників виявила, що при згодовуванні мишам алілсульфіда в  кишечнику утворюється сірководень. Цей газ запобігає кишковому запаленню. Тому дослідники вважають, що, відновлюючи здоров’я кишечника, алілсульфід в часнику сприяє зміцненню пам’яті.

Ці результати були представлені на щорічній зустрічі Американського фізіологічного товариства під час конференції з експериментальної біології 2019 року, яка проходила з 6 по 9 квітня в Орландо, штат Флорида.

Джерело

Поділись


Новини партнерів