Лікарі назвали продукти, які можуть знизити ризик раку молочної залози

Їжа і напої, що містять фенольні кислоти, можуть захистити жінок в постменопаузальний період від раку молочної залози. Згідно з новими дослідженнями, ті, хто вживає каву, червоне вино, фрукти і овочі, а також цільнозернові продукти, отримують з них ці необхідні кислоти, чим захищають себе від хвороби.

Дослідження проводилося командою з Університетів Наварри і Хаена в Іспанії.

Крім кави і червоного вина, до багатих джерел фенольних кислот відносяться малина, чорниця, яблука, цитрусові, сливи, цибуля, какао, цільнозернове борошно, рис, кукурудза і овес.

У дослідженні, представленому на Європейському конгресі з ожиріння в Глазго, вивчалася зв’язок між фенольними кислотами, включаючи гідроксицінаміновою і гідроксибензойною, і раком молочної залози у 11 тисяч жінок.

На початку дослідження всі жінки заповнювали опитувальник про їжу і записували, наскільки часто вони їли ті чи інші продукти.

Дослідники розділили жінок на три групи в залежності від споживання продуктів, багатих фенольними кислотами.

В результаті протягом періоду спостереження, який тривав 12 років, був виявлений 101 випадок раку молочної залози.

При цьому у тих, хто споживав найбільшу кількість гідроксицінамінових кислот (фенольна кислота природного походження), ризик розвитку раку молочної залози був нижчий на 62% в порівнянні з тими, хто споживав її найменше.

Хлорогенова кислота (тип гідроксицінамінової кислоти, виявленої в каві, фруктах і овочах), надавали найбільш сильну дію. Ті, хто споживав їх найбільше, знизили свій ризик на 65% в порівнянні з тими, хто споживає найменше.

Крім цього, така їжа може зменшити запалення жирової тканини і резистентність до інсуліну.

Фахівці в галузі досліджень раку молочної залози відзначають, що користь вживання фруктів і овочів в рамках збалансованої дієти для зниження загрози виникнення раку молочної залози і підтримки здорової ваги очевидна, проте нове дослідження допомагає встановити потенційний механізм цієї переваги.

Тим часом, необхідні подальші дослідження, щоб зрозуміти вплив фенольних кислот у складі овочів, фруктів і кави на ризик розвитку раку молочної залози.

При цьому вчені попередили, що не варто збільшувати кількість випитої кави з метою зменшення ризику раку молочної залози. У цьому випадку головне – помірність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів