До утворення злоякісних утворень призводять в тому числі три звички: малорухливий спосіб життя, куріння/зловживання алкоголем і нездорове харчування.
Таку заяву зробив кандидат медичних наук, доцент кафедри онкології та медичної радіології Дніпровської медичної академії Віталій Машталер.
В ефірі «Інформатор 107,3 FM» медик дав кілька рекомендацій стосовно продуктів харчування – від чого варто відмовитись, а що, навпаки, потрібно вживати, щоб не хворіти.
Що потрібно додати в свій раціон:
- Рослинна їжа – знижує ризики раку товстої кишки.
- М’ясо птиці – воно корисніше свинини або яловичини. При цьому його не варто вживати частіше трьох разів на тиждень.
- Рослинна олія – за словами медика, не варто вживати тільки розрекламовану оливкову олію, можна вживати і рослинні масла.
- Риб’ячий жир і помідори – останні є профілактикою деяких видів раку.
Від чого потрібно відмовитися:
Щоденного вживання м’яса або риби. М’ясо, радить Машталер, варто включати в раціон три рази в тиждень, а рибу – 3-4 рази в тиждень. Пам’ятайте, що м’ясо збільшує ризики раку товстої кишки, підшлункової залози.
Намагайтеся обійтися без жирної їжі і міцного алкоголю. Така «дієта» може призводити до злоякісних утворень не тільки шлунково-кишкового тракту, а й порожнини рота, молочної залози, передміхурової залози. Горілка, додав Машталер, впливає на пухлини стравоходу верхніх відділів і на пухлини так званих антральних відділів (нижня третина шлунка)
Перегляньте погляди на копченості та ковбаси – такі продукти містять в собі величезну кількість жирів, отруйних речовин.