Кардіологи назвали 5 продуктів, які корисно вживати для здоров’я серцево-судинної системи

Кардіологи назвали 5 продуктів, які допоможуть поліпшити здоров'я серця

Серцево-судинні захворювання – одна з основних причин смертності в усьому світі. Безумовно, щоб серце було здоровим і сильним, потрібно відмовитися від куріння і споживання алкоголю, багато рухатися і добре відпочивати. Але значення тут має і харчування, яке, як відомо, завжди можна зробити ще кращим.

У цьому матеріалі ми зібрали продукти для оптимізації роботи серця і судин, які рекомендують лікарі.

Вівсянка

Овес містить бета-глюкани – особливий тип розчинних волокон, які корисні для серця і судин. Справа в тому, що бета-глюкани зв’язуються з жовчними кислотами і холестерином в кишечнику, перешкоджаючи їх абсорбції, а значить, знижують загальний рівень холестерину. Ось чому для людей зі схильністю до хвороб серця вівсяна каша буде ідеальним сніданком.

Жирна риба

Лосось, як і інші види жирної риби (тунець, скумбрія, оселедець, форель, сардини) містить омега-3 жирні кислоти, які є вкрай важливими для нормальної роботи серця.

Крім того, риба і морепродукти є дієтичним білком, який тут теж стане в нагоді. Дослідження показують, що риба необхідна не тільки для профілактики серцевих хвороб, але і для відновлення після інфаркту і запобігання повторних патологій. Це, на думку вчених, пояснюється тим, що достатня кількість омега-3 знижує ймовірність утворення згустків крові, оптимізує кров’яний тиск і зменшує ризик звуження кровоносних судин.

Зелень

Темна листова зелень, багата вітамінами А, С, Е, К і антиоксидантами, сприяє природному виведенню з організму токсинів. А велика кількість калію, який допомагає обмежити вплив солі на організм, а також магнію і кальцію, які розслаблюють стінки кровоносних судин, збільшуючи кровотік, роблять її по-справжньому незамінною в раціоні. Нарешті, зелень, як і більшість овочів, багата клітковиною, яка знижує рівень холестерину.

Авокадо

Будучи відмінним джерелом мононенасичених жирних кислот, здатних знизити рівень загального і «поганого» холестерину і підтримати рівень холестерину «хорошого», авокадо слід включати в меню як мінімум раз на тиждень. Але особливо важливо робити це пацієнтам з предіабетом і діабетом 2 типу, оскільки корисні жири в авокадо також сприяють контролю над інсуліном.

Бобові

Бобові, такі як горох, сочевиця, нут і квасоля, теж дуже важливі для здоров’я серцево-судинної системи.

По-перше, через високий рівень розчинної клітковини, яка, що добре відомо, знижує рівень холестерину і тригліцеридів у крові. По-друге, через вміст заліза, марганцю, міді, вітамінів групи В, магнію, цинку і фосфору, які підтримують нормальну роботу серця і судин. По-третє, через низький глікемічний індекс цих продуктів, що означає, що вони менше впливають на рівень цукру в крові. Не кажучи вже про те, що це один з рослинних білків, на які вчені роблять найвищі ставки в сенсі оздоровлення населення.

На закінчення нагадаємо, що здоров’я серця вимагає не тільки включення певних продуктів в меню, але і деяких винятків. Так, варто обмежити споживання випічки, смажених і готових продуктів, а також маргарину і фастфуду, які можуть містити (і, швидше за все, містять) транс-жири.

Джерело

Поділись


Новини партнерів