Під забороною: 4 типи напоїв, які збільшують ризик раку

Може здатися, що взагалі все, що ми робимо щодня, якимось чином збільшує ризик виникнення раку.

Якщо взяти до уваги, що канцерогенним може бути навіть повітря, яким дихають жителі великих міст, думка є не настільки далекою від істини. І напої, які ми вибираємо кожного дня, теж здатні впливати на це. Нижче представлені чотири типи напоїв, з якими варто бути обережнішими.

Алкоголь

Існує безліч доказів того, що алкогольні напої збільшують ризики раку. Так, в ході дослідження, проведеного в 2018 році, аналізувалися дані з 195 країн. Воно показало, що люди, які вживають алкоголь, мають більшу вірогідність захворіти раком, а також частіше вмирають від цієї хвороби та з інших причин. Так, багато людей живуть довго, незважаючи на постійну присутність в меню алкоголю. Але вони, по-перше, п’ють помірну його кількість, по-друге, ризики в будь-якому випадку зберігаються. Вчені думають, що значення тут мають генетичні чинники, здатні збільшити або, навпаки, зменшити небезпеку при рівному споживанні.

Солодкі напої

Є докази, що цукор допомагає пухлинам рости швидше і агресивніше. І хоча все це ще потрібно підтвердити, навіть потенційний зв’язок лякає. Недавно проведене 34-річне дослідження, в якому взяли участь більше 118 000 американців, показало, що люди, які п’ють більше підсолоджених напоїв, з більшою ймовірністю вмирають від раку молочної залози і раку товстої кишки. Причому, пити цукор навіть небезпечніше, ніж їсти його, тому що рідкий цукор швидше засвоюється. Велика кількість солодких продуктів в меню, на додаток до всього, може сприяти ожирінню, пов’язаному зі зростаючими ризиками раку товстої кишки.

Гарячі напої

Вчені виявили, що аргентинці, які регулярно п’ють дуже гарячі напої, мають більш високий ризик раку стравоходу (і ці ризики збільшуються, якщо режим супроводжується алкоголем і курінням). А ще одне дослідження, проведене вже в Ірані, показало, що люди, які п’ють як мінімум дві чашки гарячої кави в день, в два рази частіше хворіють на рак стравоходу, ніж люди, які дозволяють напою трохи охолонути.

Кава

Хоча дослідники давно намагаються з’ясувати, чи існує зв’язок між раком і споживанням кави, вони до сих пір не прийшли до остаточних висновків через вплив змішаних факторів. Так, в одному дослідженні, в якому сумарно брали участь 1 200 000 чоловік, було встановлено, що у курців, людей, які кинули курити і некурящих ризик раку легенів був трохи вищим, якщо вони випивали дві і більше чашки кави.

При цьому токсичний акриламід, який утворюється при обсмажуванні кави, небезпечний тільки при вживанні у великих дозах. І навіть якщо пити каву весь день, цього буде мало для реальних ризиків. А міжнародні асоціації з дослідження раку і експерти і взагалі говорять про те, що кава швидше бореться з раком – як мінімум молочної залози, печінки і товстої кишки. Так що це єдиний пункт в нашому списку, який можна оскаржувати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів