Фахівці назвали продукт, який навіть в невеликих кількостях збільшує ризик раку

Ми давно і добре знаємо, що з обробленим червоним м’ясом в раціоні варто бути обережнішими. Будучи відомими харчовими канцерогенами, сосиски, ковбаси та бекон пов’язані з великим ризиком раку.

Але якщо говорити про бекон, то він, ймовірно, ще небезпечніший, ніж вважалося. Нове дослідження, проведене в Оксфордському університеті (Oxford University) за підтримки Cancer Research UK, дозволило стверджувати, що навіть мінімальна його кількість може спровокувати рак кишечника.

Для того, щоб зробити висновок, вчені аналізували дані майже 1 000 000 британців протягом шести років. За досліджуваний період у 2604 учасників був діагностований рак кишечника.

Так вони з’ясували, що вживання в їжу трьох скибочок бекону може збільшити ризик раку на 20%, в порівнянні з вживанням тільки однієї скибочки. Крім того, споживання 21 грама червоного м’яса в день призводило до діагностики раку кишечника у 40 осіб з 10 000, а споживання 76 грамів червоного м’яса – у 48 осіб з 10 000.

Так скільки ж можна їсти? Або ж взагалі краще не їсти? З цим, на жаль, поки нічого не ясно. Автори дослідження кажуть, що 5400 з 41 804 випадків раку кишечника, які спостерігаються щороку в Великобританії, можна запобігти, якщо люди взагалі перестануть їсти оброблене м’ясо. Але навіть тут необхідна більш ретельна перевірка результатів – не кажучи вже про те, щоб екстраполювати їх на світ в цілому.

Експерти Cancer Research UK помічають, втім, що куріння, наприклад, набагато більш ризиковане заняття, яке викликає 54 300 випадків раку щороку. Так що якщо відмовлятися від чогось одного, то від сигарет, очевидно, краще, ніж від бекону.

З іншого боку, якщо ви розумієте, що їсте багато червоного м’яса, є сенс трохи скоротити його кількість або замінити його більш здоровими альтернативами. Відмовлятися від нього повністю при цьому зовсім не обов’язково, так як м’ясо містить залізо, цинк, вітаміни групи B і вітамін D, які є вкрай важливими для нашого організму.

Нарешті, корисно пам’ятати, що збільшувати ризик раку кишечника можуть і деякі інші фактори, які не мають до м’яса ніякого відношення. Зокрема, на це здатні нестача в раціоні клітковини, надмірне споживання алкоголю, сидячий спосіб життя, вік і генетика.

Джерело

Поділись


Новини партнерів