Вся правда про детоксикацію соками, в ефективність яких ми продовжуємо вірити

Рекламну кампанію детокс-програм можна відстежити по кроках. Перший – сформулюй проблему і підігрій тривожність: нагадай, скільки в повітрі шкідливих домішок, скільки хімічних добавок у водопровідній воді, як багато нітратів і пестицидів в овочах і фруктах. Другий – згадай, що наближається літо і майбутнє дефіле в купальнику. Третій – запропонуй вирішення всіх проблем, яке позбавить від токсинів, допоможе схуднути, оздоровить організм і дасть йому довгоочікувану відпустку для ремонту травних систем. Ось тільки більшість обіцянок чудо-напоїв не має під собою ніякої науково-доказової бази.

У цій статті ми зібрали і розвінчали популярні міфи про надзвичайні здатності детокс-програм.

Немає жодних гарантій оздоровлення, крім маркетингових обіцянок

Почнемо з важливого: а хто перевіряв ефективність? До цього часу не було проведено жодних досліджень у цій області. Більш того, згідно зі статтею в науковому журналі про дієтології Journal of Human Nutrition and Dietetics, “ефективність застосування комерційних очисних дієт людьми ніколи не оцінювалася в рандомізованих контрольованих дослідженнях”. Не маючи даних досліджень, неможливо знати напевно, чи корисним є очищення соками.

У нашому організмі є повний набір інструментів для детоксикації

У нас вбудовані вроджені механізми, які піклуються про очищення організму і його злагоджену роботу. Завдання печінки, нирок, селезінки, легенів і навіть шкіри – виводити токсини. Якщо ви здорові, ці органи роблять свою роботу без вашої участі. Вони самі розщеплюють речовини, які надходять з їжею, всмоктують корисні з них і виводять шкідливі. Тобто травна система робить те, що обіцяють популярні чистки і детокс-програми, – позбавляє від токсинів.

Організму не потрібні вихідні

Існує така теорія: щоб нормалізувати роботу організму, йому потрібно давати перерву в перетравленні їжі. Тому прихильники детоксу пропонують періодично пити тільки соки або смузі. Але немає жодного наукового доказу на користь такої теорії.

Ви будете втрачати м’язову масу

Зі схудненням від соків складно не погодитися: дефіцит калорій зробить свою справу, – але давайте розберемося, що йде з вагою. При питному режимі ви “скинете” в першу чергу воду, стілець і м’язову масу. Вага, яку ви будете втрачати, в основному припадає на воду (соки мають сечогінний ефект), стілець і м’язи, так як білка ви майже не отримуєте. А це означає, що, як тільки ви повернетеся до твердої їжі, ця вага напевно повернеться, а над м’язами доведеться працювати заново.

Через детоксикацію соками скаче цукор

З фруктовими соками ви будете отримувати занадто багато цукру. Процес перетравлення ускладнюється ще тим, що в соках немає клітковини або жиру, які б уповільнили розщеплення і всмоктування цукру (тому ви будете часто відчувати голод). Коли тілу потрібно переварити багато цукру відразу, підшлункова залоза виділяє інсулін, щоб переробити весь цукор, що потрапив в кров. Через інсулінову реакцію рівень цукру в крові може знизитися занадто сильно, і це позначиться на самопочутті (запаморочення, слабкість), якщо ви особливо чутливі до таких змін. Лофтон стверджує, що людям з гіпоглікемією, які схильні до непритомності, варто уникати чистки соками. “Боротьба з корупцією погано впливають на рівень цукру та електролітів, тому вони небезпечні для тих, у кого діабет, серцево-судинні, ниркові та інші захворювання”, – стверджує Харрісон.

Джерело

Поділись


Новини партнерів