Фахівці назвали продукти, які роблять тіло більш сприйнятливим до грипу

Співробітники Університету Мічигану звинуватили харчову добавку Е319 (антиоксидант трет-бутілгідрохінон) в придушенні імунного захисту. Цю добавку можна знайти практично скрізь, в тому числі, в чіпсах і крекерах. Як показали дослідження, саме через неї спостерігається максимально важке протікання грипу. Також добавка знижує ефективність вакцини за рахунок впливу на імунні Т-клітини.

Розрізняють Т-кілери (розпізнають і знищують пошкоджені клітини) і Т-хелпери (підсилюють набуту імунну відповідь). Т-хелпери направляють дію імунної системи і допомагають координувати імунну реакцію у відповідь на вторгнення патогена. А Т-кілери вистежують інфіковані клітини і знищують їх.

Однак при введенні в організм Е319 (експеримент проводили на мишах) обидва типи клітин активувалися повільніше, ніж зазвичай. В результаті імунітет довше боровся з інфекцією. Є теорія, що добавка пригнічує імунітет за рахунок підвищення експресії двох білків – CTLA-4 і IL-10. Одне ясно точно: добавка порушувала роботу вторинної імунної відповіді, що лежить в основі ефективності вакцинації. Тобто організм втрачав здатність налаштовуватися на боротьбу з новою інфекцією, виходячи з досвіду попередньої атаки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів