Лікарі назвали дієту, пов’язану з підвищеним ризиком смерті

Дієта, багата тваринним білком і м’ясом, зокрема, шкідлива для здоров’я, йдеться в новому дослідженні Університету Східної Фінляндії. Чоловіки, які вважали за краще вживати тваринний білок в своєму раціоні, мали вищий ризик смерті протягом 20 років спостереження, ніж чоловіки, чия дієта була більш збалансованою з точки зору джерел білка. Такі результати були опубліковані в Американському журналі клінічного харчування.

Зокрема, високе споживання м’яса, мабуть, пов’язане з несприятливими наслідками: чоловіки, які дотримуються такої дієти, тобто більше 200 г м’яса в день, мали на 23% більший ризик смерті протягом періоду спостереження, ніж чоловіки, чиє споживання м’яса було менше 100 грам в день. Чоловіки, які брали участь в дослідженні, їли в основному червоне м’ясо. Більшість рекомендацій по харчуванню в даний час обмежують споживання червоного і обробленого м’яса. Наприклад, у Фінляндії рекомендоване максимальне споживання становить 500 грамів на тиждень.

Дослідження також показало, що високе споживання дієтичного білка було пов’язане з більш високим ризиком смерті у чоловіків, у яких на початку дослідження був діагностований діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання або рак. Подібний зв’язок не виявили ​​у чоловіків, які не мали цих захворювань. Отримані дані підкреслюють необхідність вивчення впливу споживання білка на здоров’я, особливо у людей з хронічним захворюванням. Середній вік чоловіків, які брали участь в дослідженні, становив 53 роки на момент початку дієти.

Більш ранні дослідження показали, що високий рівень споживання тваринного білка, і особливо споживання обробленого м’яса, такого як ковбаси і м’ясне асорті, пов’язаний з підвищеним ризиком смерті. Проте, загальна картина, що стосується впливу білка на здоров’я і різних джерел білка, залишається неясною.

Джерело

Поділись


Новини партнерів