6 продуктів, які категорично не можна їсти на ніч

Всі ми хочемо прокидатися свіжими і красивими, але часом в дзеркалі нас зустрічає неприваблива картина – припухлі повіки і набрякле обличчя. Якщо це трапляється регулярно, можливо, вам пора переглянути свій вечірній раціон: навіть нешкідливі на вигляд продукти здатні утримувати воду в організмі і тим самим провокувати появу набряків. У сьогоднішній статті ми викриваємо найлютіших ворогів нашої ранкової краси.

Фастфуд

З’їсти на вечерю гамбургер чи картоплю фрі – вірний спосіб прокинутися з припухлими повіками і мішками під очима. А винна в усьому сіль: її зміст в “швидкій” їжі просто зашкалює. Щоб протистояти цій натрієвій “атаці”, організму доводиться утримувати воду, що і призводить до утворення набряків.

Напівфабрикати

Ковбаси, сосиски та інші напівфабрикати небезпечні з тієї ж причини, що і фастфуд: вони переповнені сіллю, а також різними шкідливими добавками, які негативно впливають на шлунок і інші органи. Тому замість бутерброда з улюбленою лікарською ковбасою краще віддати перевагу шматку нежирного вареного м’яса або запеченій в духовці рибі – і не тільки на вечерю.

Консервація

Всі консервовані продукти – солоні і мариновані овочі, кукурудза, оливки, джеми – або пересолені, або містять забагато цукру. Як наслідок, організм отримує підвищене навантаження або на нирки, або на підшлункову залозу – і те й інше викликає набряклість, опухлість обличчя, а також розширення судинної сітки, зневоднення шкіри і втрату її тонусу. Замініть на вечерю мариновані огірочки свіжими, а джем або варення – ягодами і фруктами, і організм скаже вам тільки спасибі.

Газоутворюючі продукти

Утворення газів – ще одна часта причина набряків. У список “провокаторів” газоутворення входять не тільки напої на зразок коли і лимонаду, але й прості на вигляд овочі: броколі, брюссельська капуста, кукурудза, білокачанна капуста, баклажани, часник, цибуля, редис. Незважаючи на всю корисність, вони виробляють кишковий газ, який провокує набряки, особливо у жінок в передменструальний і менструальний періоди.

Солодощі

Якщо ви хочете радіти своєму відображенню вранці, доведеться відмовитися від вечірніх чаювань з улюбленими цукерками, вафлями, тістечками та іншими кондитерськими виробами. Поєднання цукру і жирів – справжня гримуча суміш, яка провокує накопичення рідини в організмі, адже жиру необхідна вода для переробки цукру, ось він її і затримує. Замініть шкідливі десерти сухофруктами і прокидайтеся зі свіжим і красивим личком.

Алкоголь

Якщо за вечерею справа не обійшлася рекомендованим келихом сухого вина, не дивуйтеся, що вранці ви прокинетеся не в кращому вигляді. Алкоголь викликає неправильний перерозподіл рідини в організмі: молекули спирту з кровоносного русла проникають через клітинні мембрани в м’які тканини, при цьому кожна молекула спирту тягне за собою по кілька молекул води. Так вода накопичується в тканинах, створюючи набряки.

Як позбутися від набряків

Якщо ви все-таки не втрималися і з’їли на вечерю щось з нашого списку, не турбуйтеся: є кілька простих способів нейтралізувати дію “оточених” продуктів.

Як не дивно, щоб “вигнати” з тіла зайву рідину, потрібно… пити більше води. Рясне пиття змушує нирки працювати з подвоєною силою і вимивати з організму сіль і цукор.

Корисна буде і чашка м’ятного або ромашкового чаю: вони перешкоджають утворенню газів в організмі.

Не варто приймати сечогінні препарати, особливо без призначення лікаря, зате можна сміливо з’їсти пучок свіжої петрушки: зелень здавна відома як відмінний сечогінний засіб. Аналогічним ефектом володіють компоти і відвари з кураги, а також журавлинний морс без цукру.

Джерело

Поділись


Новини партнерів