У розмовах про необхідність споживання цитрусових в рамках вітамінізації зазвичай згадуються апельсини, мандарини або, максимум, лимони. Тим часом, грейпфрути нітрохи не поступаються їм у корисності. А що стосується смаку, то тим, кому насолоджуватися грейпфрутами заважає притаманна їм гірчинка, рекомендуємо їсти м’якоть без шкірки.
Чому грейпфрут – надзвичайно корисний фрукт? Фахівці називають як мінімум п’ять причин.
Містить багато води
Грейпфрут містить 88% чистої води, що робить його одним з найкорисніших фруктів в сенсі гідратації. З огляду на те, що вода необхідна для нормального протікання взагалі всіх процесів в організмі, включаючи метаболічну функцію, не здається дивним, чому грейпфрут має репутацію дієтичного фрукта. Тож, якщо ви не можете випивати два літри води в день – є нове рішення, їсти грейпфрути.
Знижує холестерин і тиск
Антиоксиданти, як відомо, потрібні не тільки для боротьби з окислювальним стресом, але і для здоров’я і функціональності серця і судин. А їх в грейпфрутах хоч відбавляй. Дослідження 2006 року, опубліковане в Journal of Agriculture and Food Chemistry, показало, що люди, які регулярно їдять грейпфрути, частіше мають здоровий рівень холестерину в організмі і нормальний кров’яний тиск. Що, до речі, може бути пов’язане не тільки з антиоксидантами, але і з наявністю в грейпфрутах калію.
Зменшує ризик інсульту
Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association) нагадує, що споживання грейпфрутів – як, втім, і інших цитрусових – знижує ризик інсульту у жінок. Дослідження на цю тему, опубліковане в 2012 році в журналі Stroke, показало, що у жінок, які їдять цитрусові майже кожен день, ризик розвитку інсульту в майбутньому нижчий на вражаючі 19%. Здається, ці фрукти ще ніколи не були такими привабливими.
Покращує стан шкіри
Якісний догляд і достатня кількість нічного сну – важливі складові здорової шкіри. Але і про меню, втім, теж не можна забувати. Хоча вода, по всій видимості, не покращує шкіру, це можуть зробити грейпфрути в раціоні.
Дослідження показують, що антиоксиданти, які у великій кількості містяться в цих фруктах, відмінно справляються з вільними радикалами, які сприяють старінню шкіри. Пара грейпфрутів в тиждень – і ваше обличчя в захваті.
Зміцнює імунітет
Грейпфрут – справжній імуномодулятор, високий вміст вітаміну С в якому здатний захистити клітини від бактерій і вірусів. Деякі дослідження показують, що вітамін С також може дещо скоротити час одужання при застуді (хоча ми б на це особливо не розраховували). Зате фрукт містить інші вітаміни і поживні речовини, які подобаються нашій імунній системі, включаючи вітамін А, ефективний у боротьбі із запаленнями.