Після зими дієтологи радять включити в свій раціон харчування фреші, а також овочі та фрукти оранжевого кольору. Йдеться про цитрусові, гарбуз, томати, солодкий перець, манго, персики, абрикоси, обліпиху і ін. Даний колір обумовлений наявністю в їх складі пігментів каротиноїдів. З 600 відомих науці каротиноїдів 50 виявлені в харчовому раціоні людини, 10 з яких присутні в плазмі крові в відчутних кількостях і виконують функції антиоксидантів.
Крім корисних властивостей з’єднання надають шкірі здорового кольору з відтінком природної засмаги.
Також останні дослідження Університету Валенсії показали, що помаранчевий пігмент дозволяє скоротити обсяги жирових відкладень на 30%. В цілому продукти з високим вмістом каротиноїдів сприяють профілактиці метаболічних розладів і навіть уповільнюють процес старіння, запевняють дослідники.
При цьому найбільше каротиноїдів міститься в маракуї. Так, одна порція цього фрукта може містити 2-7 міліграма β-каротину (80% від добової потреби).
Серед овочів увагу слід звернути на томати і томатний сік. Не варто забувати і про моркву.