6 наслідків дефіциту білка в організмі: як з ними боротися

Протеїни потрібні не тільки спортсменам. Навіть людині, чий «руховий максимум» – щоденний похід в кав’ярню на розі, необхідно приблизно 1,3 грама білка на кожен кілограм ваги. Тобто якщо ви важите 55 кілограмів, в день вам буде потрібно 71,5 грамів білка. Причому кожен день позбавляти організм білка можна: на відміну від жирів і вуглеводів, протеїни в організмі не накопичуються. Ось декілька ознак того, що вам бракує протеїнів.

Настрій на нулі

Білок необхідний для синтезу нейромедіатора серотоніну, який відповідає за гарний настрій. Наслідки нестачі серотоніну сумні: настрій падає, оточення дратує, а їх невинні зауваження здаються образами, які можна змити тільки кров’ю. Нічне безсоння і денна сонливість суттєво погіршують стан речей.

Тьмяна шкіра

Недолік протеїнів в свою чергу, викликає і дефіцит колагену, оскільки він теж відноситься до білків. Це призводить до зниження тонусу шкіри, появи дрібних зморшок, сухості і тьмяного кольору обличчя.

Повільне відновлення

Білок – головний будівельний матеріал для клітин, і якщо його занадто мало, на «ремонт» пошкоджених тканин йде набагато більше часу. Коли подряпини не гояться тижнями, а роздратування не проходить, незважаючи на найкращий догляд, є привід запідозрити у себе дефіцит протеїнів.

Часті набряки

Туфлі здаються знаряддям тортур, кільця – теж, а вранці ви бачите в дзеркалі людину з мішками під очима. Білки беруть безпосередню участь у водно-сольовому обміні. Без них цей процес починає давати збої, що виражається в набряках.

Слабке волосся і нігті

Кератин, з якого складаються нігті і волосся – теж білок. Якщо протеїнів не вистачає, ваш майстер з манікюру та перукар можуть помітити це першими: через дефіцит локони стають тьмяними, кінчики волосся січуться, а нігті розшаровуються ─ замаскувати це не зможе ніякий шелак.

Загальна слабкість

Білки потрібні клітинам м’язової тканини – саме тому бодібілдери не можуть обійтися без протеїнових коктейлів. Без необхідної кількості білка обсяг м’язової тканини скоротиться, і ви помітите, що навіть невеликі зусилля стомлюють вас: м’язи болять навіть після короткої прогулянки, а ви відчуваєте себе втомленою, навіть якщо ще не вставали з ліжка.

Що робити?

Почніть з походу до терапевта. Буває і так, що білка ми споживаємо саме стільки, скільки треба, але він просто не засвоюється. Причиною тому можуть бути хвороби шлунково-кишкового тракту, зокрема, звуження стравоходу або виразковий коліт. Якщо є підозри – краще підтвердити або спростувати їх у лікаря. Іноді (в дуже рідкісних випадках) дефіцит білка виникає тому, що організм розщеплює його занадто швидко, і розпад білка відбувається інтенсивніше, ніж відновлення тканин, для якого, власне, білок і потрібен. Прискорений катаболізм характерний для пухлинних захворювань, великих опіків і серйозних поранень.

Наступний крок – переглянути раціон харчування. Вегани і вегетаріанці, дівчата, які сидять на занадто строгих дієтах, а також ті, хто не стежить за балансом калорій, білків, жирів і вуглеводів, ризикують дістати дефіцит білка в організмі. Бідна білком дієта – основна причина нестачі протеїнів. Меню потрібно вибудовувати таким чином, щоб навіть під час посту або дієти отримувати достатню кількість всіх необхідних поживних речовин.

Джерело

Поділись


Новини партнерів