
У процесі схуднення багато людей стикаються з ефектом плато, при якому вага зупиняється на одній позначці і не хоче знижуватися. А також з проблемами зі здоров’ям.
Це наслідок неправильного прийому продуктів. Мова йде не про кількість калорій, адже набрати денну норму калорій можна і гамбургерами, а про сполучуваність та якість страв, за рахунок яких калорії набираються.
Навіть ті продукти, які вважаються корисними, можуть нашкодити. Наприклад, якщо створити з них занадто незбалансований раціон. Як це може бути, розповів лікар-дієтолог Олексій Ковальков.
Багато прихильників здорового способу життя захоплюються вівсянкою, їдять її на кожен сніданок. «У вівсяній каші є певна кислота, яка блокує засвоєння кальцію і сприяє його вимиванню з кісток. Тому є одне правило: вівсяну кашу можна їсти тільки два тижні. Після цього треба робити тижневу перерву» , – каже дієтолог.
Ось і виходить, що їси начебто правильну їжу, але хворієш. Небезпечною вважається не тільки вівсяна, але і манна каша.
«Я б виключив повністю манну кашу. Це каша, яку придумали в буквальному сенсі з осколків зерна. Її глікемічний індекс зашкалює» .
Є також каша, яка вважається дуже корисною. Але її чомусь багато людей взагалі не включають в раціон, – перлова.
«Перловка насправді дуже корисна каша для тих, у кого бувають бронхіти і запалення легенів. Причина бронхіту – порушення роботи сурфактантного альвеолярного комплексу. Тільки перлова каша має в собі компоненти, які можуть цю проблему усунути» , – резюмує Ковальков.
Окрему увагу варто приділити жирам. Знову ж в середовищі людей, які ведуть здоровий спосіб життя, існує думка, що найкориснішою є оливкова олія. Її додають в кожен салат і навіть ллють на сковороду, і при цьому зовсім не використовують інші масла, що категорично неправильно.
«Які жири утворюють найменшу кількість канцерогенів при смаженні? Ось ні за що не здогадаєтеся: комбінація топленого сала і рослинної олії. Таке масло для смаження використовували ще в Древньому Римі» , – каже дієтолог Олексій Ковальков.
«Вершкове масло відповідає за вироблення унікальних речовин нашому організмі, простагландинів, які регулюють імунну відповідь. Кількість імунних клітин залежить від простагландинів, які виробляються за участю безпосередньо вершкового масла. Тому 9 грам вершкового масла повинні входили в меню кожного армійця».
«Лляна олія містить дуже багато омега-3 жирних кислот, які необхідні організму, але у неї є одна особливість. Вона дуже швидко гіркне. Також потрібно враховувати, що омега-3 найкращим чином засвоюються в комплексі з омега-6 і омега-9, які відповідно містяться в соняшниковій і оливковій олії».
Окрему увагу варто приділити жирам, які містяться в яєчному жовтку.
«Білок яйця складається практично з чистого протеїну. Весь жир збирається в основному в жовтку. Тому коли ми говоримо що жінкам треба їсти яйця, ми маємо на увазі саме жовток. Я зазвичай призначаю їм у другій фазі місячного циклу під час царювання гормону прогестерону 1 яєчний жовток в день. Він містить ідеальні пропорції холестерину і лецитину».
Нехай поради дієтолога Олексія Ковалькова допоможуть тобі пострункішати без шкоди для здоров’я.