Фахівці розповіли, чому зелений чай потрібно пити щодня

Перші згадки про зелений чай, як еліксир довголіття, з’явилися в японській літературі ще в 12 столітті. І сьогодні ми продовжуємо пити зелений чай, маючи на увазі його вражаючі здібності – від зниження ваги до зменшення ризику раку. Не зовсім фонтан вічного життя, але майже.

Зелений чай, нагадаємо, виготовляється з тієї ж рослини Camellia sinensis, що і його більш відомий брат – чорний чай. І незважаючи на те, що корисні властивості напою часто перебільшуються, проведені дослідження показують, що у зеленого чаю і правда є маса переваг. Яких саме – читайте нижче.

Захищає серце

Безумовно, щоб підтвердити вплив зеленого чаю на здоров’я серця, необхідні довгострокові і масштабні дослідження. Але попередні результати є багатообіцяючими.

Одне дослідження, в якому були підсумовані результати 11 робіт на дану тему, виявило, що чорний і зелений чаї позитивно впливають на рівень ліпідів і артеріальний тиск. А в недавньому звіті Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School) вказується, що флавоноїди, які містяться в зеленому чаї, допомагають придушити запалення, що, в свою чергу, зменшує накопичення шкідливих речовин в артеріях.

На додаток до цього, зелений чай збільшує антиоксидантні функції крові, знижуючи рівень холестерину, що безпосередньо пов’язано зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань.

Піклується про порожнину рота

Дослідження показали, що поліфеноли, які місяться в зеленому чаї, мають антимікробну і дезодоруючу дію, здатні нейтралізувати леткі сполуки сірки, які викликають неприємний запах з рота. Зелений чай також володіє противірусними властивостями, які можуть вражати так само як бактерії, так і грибки.

Насправді, противірусні властивості зеленого чаю є, мабуть, найбільш підтримуваними наукою з усього списку. Так що цей пункт точно потрібно взяти на замітку.

Сприяє схудненню

Але це не те, про що ви подумали. Сприймати зелений чай як диво-засіб, який допомагає організму спалювати більше калорій, неправильно і навіть небезпечно. З іншого боку, при всіх бонусах цього напою для здоров’я ним можна (і потрібно) замінити хоча б половину солодких напоїв в раціоні. І ось тоді він буде по-справжньому дієтичним.

Знижує ризик раку

За рахунок того, що зелений чай містить багато поліфенольних сполук – типу антиоксидантів, які зменшують ймовірність розвитку хронічних захворювань шляхом поліпшення клітинної функції тканин – він дійсно потенційно здатний на це.

Але чому саме чай? Секрет в тому, що, на відміну від фруктів і овочів, що містять не менше поліфенолів, в ньому дуже багато катехіну EGCG – природного антиоксиданту, який здатний зменшити кількість вільних радикалів в організмі. Огляд 51 дослідження на цю тему виявив деякі докази того, що EGCG в зеленому чаї може бути корисний для зменшення ризиків, пов’язаних з раком легенів, раком підшлункової залози і колоректальним раком.

Допомагає мозку

Оскільки зелений чай містить кофеїн, відомий своїми стимулюючими властивостями, це не здається дивним. Але зелений чай також містить L-теанін, який збільшує кількість в мозку гамма-аміномасляної кислоти, що сприяє спокою і розслабленню.

На додаток до цього, L-теанін пов’язаний з кращими здібностями до концентрації і більш легким засипанням і якісним сном. Простіше кажучи, суцільні плюси – і жодних мінусів.

Важливо: пам’ятайте про те, що зелений чай містить кофеїн, так що якщо ви прийняли рішення скоротити його споживання з тих чи інших причин, важливо стежити за кількістю чашок в день.

Джерело

Поділись


Новини партнерів