Дослідники змогли розвінчати шкідливість смаженого.
Якщо їжа смажиться на оливковій або соняшниковій олії, вона не шкідлива для серця, повідомляють вони.
Справа в тому, що вже не раз вчені заявляли, що смажена їжа підвищує рівень холестерину і отже, збільшує ризик серцево-судинних захворювань.
Останнє дослідження, опубліковане в British Medical Journal, не знайшло зв’язку між частотою споживання смаженої їжі в Іспанії – де в основному використовують оливкову і соняшникову олії – і частотою серйозних захворювань серця.
Іспанські вчені досліджували більше 40000 чоловік, дві третини з яких становили жінки, з середини 1990-х по 2004 рік.
Учасники були розділені на чотири групи в залежності від кількості споживання смаженої їжі і не виявили суттєвої різниці в частоті серцевих захворювань у цих людей.
У 606 осіб з 40000 за цей час були проблеми з серцем, але вони відносно рівномірно були розподілені між чотирма групами.
Автори прийшли до висновку: «У середземноморській країні, де оливкова і соняшникова олії найбільш часто використовуються для смаження, і де традиційно вживається велика кількість смаженої їжі, не знайдено взаємозв’язку з між споживанням смажених продуктів харчування і ризиком виникнення серцево-судинних захворювань».