7 продуктів, які не можна вживати

Правильне харчування – це тема, яка обговорюється на кожному розі. Зовсім недивно, що частина важливої інформації спотворюється і іноді трактується помилково.

Правильне харчування і здоровий спосіб життя сьогодні знаходяться на хвилі небаченої популярності. Тренажерні зали забиті, доріжки для пробіжки ніколи не порожні, а прилавки супермаркетів пістрявлять дієтичною і органічною їжею.

Якщо помірні фізичні навантаження (а не виснаження свого організму в залі 7 днів в тиждень!) дійсно йдуть будь- якій людині на користь, то з дієтичними продуктами ситуація йде складніше.

Далеко не завжди вони насправді корисні, адже щоб вилучити з продукту речовини, які вважаються небажаними при дієті, треба щось додати або збавити. Ефект від вживання такої їжі може бути зовсім не помітний або навіть обернено пропорційний, тобто привести до набирання ваги.

Ми зібрали для вас поширені міфи про правильне харчування і докопалися до суті.

Міф №1: знежирене молоко не шкодить фігурі

Сьогодні молоко стало об’єктом нескінченних суперечок і дискусій. Точки зору на цей продукт значно розходяться. Так, деякі вважають, що правильне і здорове харчування без молока просто неможливе. Інші, навпаки, схиляються до думки, що цей продукт не потрібний в раціоні, аргументуючи це тим, що сучасне молоко є звичайною жировою емульсією, а після промислової обробки і зовсім втрачає усі свої корисні властивості.

Це усе породило особливу увагу до знежиреного молока. Вважається, що воно не містить у своєму складі стільки жиру і корисніше для організму. Між тим така думка помилкова. Жирність такого молока не сильно відрізняється від жирності звичайного цілісного. До того ж разом з жиром з молока зникають цінні вітаміни А і D.

Знежирений напій також спотворює відчуття ситості, провокуючи голод і підвищений апетит. В результаті ви споживаєте ще більше калорій, ніж поступило б в організм із склянкою звичайного незбираного молока.

Міф №2: коричнева шкаралупа говорить про натуральність яєць

Про якість і поживну цінність яєць говорить не колір, а зовсім інші чинники. Наприклад, зміст поліненасичених жирних кислот омега-3 і умови утримання курки. Статистика показує, що яйця несучок, які жили вільним і щасливим життям, дійсно смачніше і корисніше.

А ось коричневий колір шкаралупи, який нібито свідчить про натуральність і нескінченну користь такого яйця, – це звичайний маркетинговий хід. Ніякого відношення до складу продукту відтінок не має. Це усе питання породи. Якщо курка має переважно темне оперення коричневого кольору, то і яйця вона нестиме коричневі. А у білих несучок, як ви вже встигли здогадатися, виходить шкаралупа тільки білого кольору.

Міф №3: бекон з індички корисніший, ніж свинячий

Популярність здорового харчування спровокувала появу в харчовій промисловості однієї цікавої тенденції, яка полягає у виготовленні кориснішого аналога шкідливого продукту. Проте далеко не завжди цей процес протікає успішно. Саме так справа йде зі свинячим і пташиним беконом.

М’ясо індички, звичайно, дійсно більше пісне, дієтичне і корисне. Але ось бекон з нього таких же властивостей не має. Щоб продукт вийшов їстівним і смачним, необхідно піддавати його численним промисловим трансформаціям. Наприклад, обсмажувати на великій кількості олії, щоб бекон не приставав до сковороди.

На виході виходить продукт, який за змістом солі і жиру цілком собі зіставимо зі свинячим беконом. А іноді пташиний бекон виходить ще калорійнішим і шкідливішим, ніж оригінал. Звичайно, бекон з індички має право на існування. Він підійде, наприклад, тим, хто не їсть свинину з релігійних міркувань або просто не любить це м’ясо. Проте кориснішим і здоровішим варіантом цей продукт не є.

Міф №4: підсолоджувачами можна сміливо замінювати цукор

Не можна оспорити той факт, що цукор має величезну владу над організмом людини. Залежність від солодощів частенько порівнюють з наркотичною. До речі, по своїй дії вони дійсно дуже схожі. Останнім часом, правда, цукру оголосили бій, адже він провокує порушення обмінних процесів, сприяє набиранню зайвої ваги і стає причиною інших недуг і проблем.

Любителі цукру довго не горювали і винайшли штучні підсолоджувачі, які завоювали велику популярність тим, що смак-то залишається тим самим, а калорій немає. Проте довіряти таким аналогам навряд чи можна хоча б тому, що це продукти, зроблені в хімічній лабораторії. Численні дослідження підтверджують шкоду таких сурогатів, виявляючи усі нові і нові негативні наслідки їх вживання, включаючи хвороби органів, що виводять, і пухлини.

До речі, і в схудненні вони не особливо допомагають. Штучні підсолоджувачі мають ще більше виражений смак, що, у свою чергу, лише дратує рецептори і збільшує тягу до солодкого.

Міф №5: свіжі овочі і фрукти корисні у будь-яку пору року

Сезонні овочі і фрукти зовсім не даремно так називаються. Це означає, що для кожного плоду характерний певний період часу, тобто сезон, коли він дозріває і містить у своєму складі максимум корисних властивостей і вітамінів.

Сьогодні на прилавках магазинів широкий асортимент овочів і фруктів представлений круглий рік. Проте вони не несуть ніякої користі для організму людини, якщо цей не їх урожайний час. Висока ціна і апетитний зовнішній вигляд – це зовсім не об’єктивні показники якості того або іншого продукту. Купуючи плоди поза їх сезоном, ви платите швидше за зберігання і транспортування, ніж за харчову цінність.

Виняток становлять лише коренеплоди. Їм властиво, навпаки, накопичувати корисні властивості в ході зберігання. Так що їх сміливо можете купувати мало не круглий рік.

Що ж робити, якщо захотілося побачити на своєму столі овочі і фрукти, але зараз не сезон? Звернути увагу на заморожені варіанти. Сучасні методи обробки дозволяють зберегти максимум корисних властивостей у складі продукту. Уважно читайте інформацію на упаковці. Добавки, такі як цукор, сіль, сир, соуси, приправи, вершки, олії, як правило, використовуються для маскування не особливо якісної сировини і у декілька разів знижують користь заморожених плодів.

Міф №6: в ресторанах перевагу слід віддавати салатам

Люди, які худнуть або харчуються правильно, бояться ресторанів як вогню. Пов’язано це з тим, що страви, які подають там, зазвичай висококалорійні і йдуть в компанії з соусами, приправами і іншими добавками, які також не назвеш дієтичними. Багатьом здається, що розумне рішення проблеми – це замовити салат. Це не так. Проілюструємо шокуюче викриття наочним прикладом. У стандартній порції салату “Цезарь” з обсмаженою курячою грудкою, крутонами, пармезаном і вершковим соусом, наприклад, міститься 400 кілокалорій і 20 грамів жиру. А ось в бургері з котлетою-гриль з якісного м’яса усього лише 250 кілокалорій і 9 грамів жиру. Коментарі тут зайві.

Таким чином, якщо ви виходите у світ, то залишайтеся розсудливі і не стаєте заручником стереотипів. Не уся їжа, яка здається легкою і дієтичною, такий і являється. А їжа, від якої ви шарахаєтеся убік, може бути набагато корисніше для вашого організму і фігури.

Ідеальним варіантом для вечері в ресторані стане стейк з пісного м’яса, зажарений на грилі без олії і соусів, і гарнір з некрохмалистих овочів, підданих мінімальній обробці. Смачно, ситно, корисно і не погрожує підтягнутому тілу!

Міф №7: в маргарині менше калорій, ніж у вершковому маслі

Розумні і оперативні маркетологи дали життя ідеї про те, що маргарин набагато менш калорійний, чим вершкове масло. Що худнуть з різних країн радісно цей необгрунтований факт підхопили і стали вважати маргарин альтернативою коров’ячому маслу без зайвого жиру, калорій і шкоди.

Між тим не варто забувати, що маргарин – це продукт, над яким були проведені цілий ряд промислових маніпуляцій. І його користь для організму не те щоб спірна, але і дуже сумнівна. Адже у складі маргарину є присутніми трансжири, які можуть стати причиною зайвої ваги, послаблення імунітету, привести до порушення вироблення гормонів.

Сьогодні деякі виробники для виготовлення маргарину використовують спреди (жирові продукти) на основі кокосової і пальмової олій і стверджують, що в їх продукті відсутні горезвісні трансжири. Це не особливо рятує ситуацію, тому що обидва ці продукти викликають великі спори і не можуть вважатися абсолютно корисними і нешкідливими.

Таким чином, показники жирності і калорійності у маргарину і вершкового масла анітрохи не відрізняються один від одного. А ось по своїй поживній цінності і корисному складу коров’яче масло значно обходить свого конкурента.

Вершкове масло в помірних кількостях – це абсолютно незамінний продукт. Жир в нім міститься біодоступний, тобто той, який здатний якісно засвоюватися організмом людини і створювати “хороший” холестерин. Вершкове масло і вітаміни в його складі важливі як для формування нових клітин, так і для безперебійної роботи вже існуючих.

Тому заміна цього продукту на маргарин виправдана лише у тому випадку, якщо людина не може вживати вершкові продукти за станом здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів