
Селера і морква не просто корисні овочі – вони можуть врятувати важкохворих людей, тому що грають ключову роль в уповільненні зростання раку товстої кишки, кажуть корейські дослідники.
Вони виявили, що лютеолін – флавоноїди або антиоксидант, знайдений у фруктах і овочах – може блокувати надходження в ракову клітину життєво важливих речовин, без яких вона не може рости.
Лютеолін також можна знайти в оливковій олії, зеленому перці, чебреці, чаї з ромашки, м’яти і розмарину.
Проте, необхідні додаткові дослідження, щоб це з’єднання можна було перетворити в ефективний протираковий засіб.
Попередні лабораторні тести виявили антиоксидантні і протиракові властивості лютеоліну, хоча подальші випробування не внесли визначеності.
Але нове дослідження, опубліковане в журналі BMC Gastroenterology, показує, що з’єднання пригнічує осередок сигнальних шляхів IGF і PI3K – «важливі для росту раку товстої кишки ракові клітини».
«Блокування цих шляхів зупиняє ріст і ділення ракових клітин і призводить до їх загибелі» – розповів автор дослідження професор Юнг Хан Юн Парк.
Серед всіх онкологічних хвороб, рак товстої кишки займає друге місце за смертністю, після раку підшлункової залози.