Незважаючи на появу нових препаратів і вдосконалення методик лікування, число хворих на рак не стає меншим. Багато причин появи пухлин медицині досі невідомі, проте онкологи впевнені, що найперше серед них – неправильне харчування.
«Доля націй залежить від способу їх харчування», – пророчо написав в 1867 році знаменитий французький кулінар Жан Антельм Бриль-Саварен в своїй книзі «Фізіологія смаку». З ним погоджуються фахівці з Національного інституту ракових захворювань (США).
Вони впевнені в тому, що здорове харчування – це могутня зброя для профілактики раку, здатне запобігти 30-40% всіх випадків виникнення онкологічних захворювань. З яких же компонентів воно повинно складатися?
Ми пропонуємо вам складений лікарями список з 10 продуктів, які не тільки допомагають у профілактиці ракових захворювань, а й ефективно доповнюють їх лікування.
Овочі сімейства хрестоцвітих
Китайська капуста, броколі, брюссельська капуста, городня капуста, кольорова і листова капуста, кольрабі, редиска, бруква і ріпа – кращі продукти для профілактики раку, багаті особливими протираковими речовинами – ізотіоціанатами.
Особливо корисні брюссельська капуста і броколі. Незалежні дослідження, проведені в Данії, Великобританії і Фінляндії, показали, що навіть невеликої порції броколі (близько 100 грамів у день) достатньо для того, щоб знизити ймовірність захворювання на рак простати і легких.
Оливкова олія
Жири, що містяться в оливковій олії, допомагають запобігти раку товстої кишки. Це масло нейтралізує жовчні кислоти, покращує кровообіг і надходження кисню в тканини, захищає артерії і зберігає їх гнучкість.
Лісові ягоди
Чорниця давно визнана диво-ягодою в усіх відношеннях. У ній, як і в малині, присутня еллагінова кислота, що перешкоджає переростанню в пухлину кровоносних судин.
Чорниця, ягоди ожини і червона смородина також містять пігмент під назвою антоціан, який надає їм темного кольору і є потужним антиоксидантом.
Горіхи
Доведено, що курці, які часто їдять горіхи, менш схильні до захворювання на рак легенів. Такий результат обумовлений тим, що горіхи здатні уповільнити окислювальний стрес в організмі, який пов’язаний з курінням.
Дослідники з Університету Каліфорнії (США) з’ясували, що регулярне споживання волоських горіхів здатне вплинути на розвиток пухлин, які вже утворилася. Зокрема, експерименти на тваринах показали ефективність горіхової дієти в боротьбі з раком простати.
Бобові
Сочевиця і горох багаті поживними волокнами, ефективно захищають організм від раку кишечника.
Лляне насіння
Лляне насіння містить велику кількість фітоестрогенів. Ці речовини модулюють рівні статевих гормонів естрогенів, що беруть участь в розвитку раку, і запобігають шкідливому впливу їх надлишку на здоров’я.
Томати
Помідори зобов’язані своєю протираковою дією особливому пігменту, який також міститься в червоному перці. Дослідження показали, що щоденне споживання томатних соусів знижує ризик захворіти на рак простати на 20%.
Зелений чай
У його склад входять антиоксиданти і флавоноїди, які здатні запобігти або уповільнити розвиток декількох типів раку, включаючи рак товстої кишки, печінки, молочної залози і простати.
Часник і цибуля
Часник і різні види цибулі (порей, зелена, ріпчаста та інші) містять аліцин, який володіє протираковими властивостями. Часникова терапія знижує ризик раку кишечника практично на 70%. Причому найкраще вживати часник сирим: заздалегідь його треба придушити або дрібно нашаткувати і залишити «подихати» на 10-15 хвилин.
Мандарини і апельсини
Дивовижний факт: шкірка цитрусових містить значно більше антиоксидантів, ніж вичавлений сік. Це дозволяє запобігати процесам мутації клітин, захищаючи організм від новоутворень.
Експериментально доведено, що люди, що вживають чорний чай з сухими шкірками мандарина і апельсина, на 50-70% знижують ризик захворювання на рак шкіри.
Вся справа в змісті сальвестролів – речовин, що виробляються цитрусовими як захисна реакція на грибки, віруси, бактерії, які надають згубну дію на ракові клітини.