Спеціалісти назвали один з найкорисніших овочів для печінки

Чого б такого з’їсти, смачного і корисного? Який би продукт купити, щоб він містив більше потрібних нашому організму речовин?

Коли ми задаємо собі ці питання, то, як правило, звертаємо увагу на всілякі екзотичні продукти, які привозять з інших частин світу.

Але пора згадати, що у нас під боком ростуть рослини, які по праву можна назвати джерелом потрібних нам речовин, і вживання яких в їжу принесе нашому організму величезну користь. Поговоримо про такий звичний для нас продукт, смачний і корисний буряк.

Чим цінний буряк?

Буряк – продукт, що містить багато корисних і потрібних нашому організму речовин.

Вітаміни

У цій рослині знаходиться багато різноманітних вітамінів, в дозах, які цілком відповідають потребам нашого організму. Виявлено: Вітамін А – Вітамін С – Вітамін В1 – Вітамін Е – Фолієва кислота (В9) – Вітамін РР – Вітамін U – Мінеральні речовини.

У складі буряка виявлено такі цінні для нас речовини як: калій – магній – йод – натрій – цинк – мідь – марганець – кобальт – фосфор – фтор – кальцій – залізо – рубідій – цезій.

Крім того до складу буряка входить багато клітковини, пектинів і органічних кислот. Все це робить цю рослину цінним продуктом, що володіє цілющими властивостями.

Цілющі властивості буряка

В якості лікарського засобу цю рослина використовували ще за часів стародавньої Греції. Згадка про її корисні властивості є в працях Гіппократа, Цицерона, Плутарха.

Вживання буряка надає позитивний ефект на багато органів і систем організму. Так він покращує роботу серцево-судинної системи і зменшує вміст холестерину в крові. Буряк також використовують для зниження артеріального тиску.

У складі буряка є досить багато заліза і міді. Це робить його продуктом, здатним підвищити рівень гемоглобіну крові. Відповідно вживання цього коренеплоду рекомендують при анемії.

Велика кількість вітамінів і мінеральних солей в складі буряка мають загальнозміцнюючу дію і стимулюють роботу імунної системи.

Буряк є джерелом антиоксидантів – це значить, що він перешкоджає надмірному окисленню в організмі. Речовини, що входять до складу буряка нормалізують жировий обмін.

У буряках виявлено цінну органічну речовину – бетаїн. Вона сприяє утворенню холіну. А холін дуже важливий для нормальної роботи печінки, саме він перешкоджає жировому переродженню цього органу.

У Буряка є досить велика кількість йоду. А це означає, що вживаючи в їжу цей продукт, ми надаємо щитовидній залозі потрібну кількість цього елемента. Відповідно, буряк сприяє нормалізації ендокринних процесів організму.

Клітковина і пектини, що входять до складу цієї рослини, проходячи по кишечнику, стимулюють його роботу і адсорбують токсини. Тому можна говорити про антиканцерогенні властивості буряка. Крім того цей продукт покращує травлення і сприяє нормалізації складу мікрофлори кишечника.

Коренеплід, приготований будь-яким способом, має проносну дію, тому його рекомендують частіше включати в раціон тим, хто схильний до запорів. Відомі й сечогінні властивості цього коренеплоду. Це означає, що його корисно їсти тим, хто схильний до набряків.

В якому вигляді їсти буряк?

Щоб «підзарядитися» корисними речовинами, що містяться в буряку, можна вживати як коренеплоди, так і листя рослини. Коренеплоди можна тушкувати, варити або їсти сирими. Листя рослини додають в салати і перші страви. Використовують також сік рослини.

Буряк особливо цінний в період осінь-весна, коли багато інших овочів і фруктів стають менш доступними. До того ж у багатьох продуктах до весни різко зменшується кількість вітамінів. Цінність же буряка ще і в тому, що він зберігає всі свої вітаміни практично протягом року.

Обережно, протипоказання!

Будь-які ліки в певних випадках можуть завдати шкоди. І навіть якщо замість ліків ви використовуєте корисний продукт харчування, іноді його вживання може бути небажаним. У буряка теж є протипоказання. Обмежити його кількість в меню або взагалі виключити його з раціону потрібно:

  • Людям, які страждають від хвороб нирок і сечового міхура
  • Тим, у кого є гастрит з підвищеною кислотністю
  • При загостренні виразки шлунка або дванадцятипалої кишки

Буряк – цінний в усіх відношеннях продукт, який нескладно знайти на прилавках магазинів. До того ж його легко готувати і смачно їсти. Їжте буряки і будьте здорові!

Джерело

Поділись


Новини партнерів