Шоколад, чай і кава в поєднанні з добавками цинку продовжують життя.
До такого висновку прийшли дослідники з Університету Ерлангена-Нюрнберга після вивчення впливу мінералу на антиоксиданти, що містяться в цих продуктах, повідомляє Daily Mail.
Зокрема, цинк активує з’єднання, яке перешкоджає старінню, а також запобігає “стрес”, котрий природним чином накопичується протягом багатьох років і пов’язаний з усім: від раку до хвороби Альцгеймера.
З’єднання (поліфеноли) захищають від газу, який утворюється в якості відходів продуктів життєдіяльності клітин. Ці антиоксиданти містяться в шоколаді, вино, кавi і чаї. Самі по собі поліфеноли не можуть впливати на газ.
Проте в поєднанні з цинком антиоксиданти створюють потужний комплекс, який імітує природний фермент супероксиддисмутази, що виводить газ і захищає організм від його шкідливого впливу.
Дослідникам вперше вдалося відтворити ефекти цього ферменту, не вдаючись до хімічних властивостей металів: залізо або мідь. Слід зазначити, що надлишок металів в організмі може викликати так званий внутрішній стрес сам по собі. Тим не менш, високі дози цинку менш отруйні.
Тому дослідники сподіваються, що його можна приймати в якості добавки або включити до складу препарату з меншою кількістю побічних ефектів.