Вчені з США заявили про те, що регулярне вживання в їжу звичайної моркви допомагає захиститися від цілого ряду недуг, і цей простий коренеплід насправді сильно недооцінений в своєму оздоровчому потенціалі. «За своєю ефективністю цей овоч не поступається яблукам», – відзначили фахівці.
Є відоме прислів’я про те, що яблуко, яке з’їдається щодня, дозволяє обходитися без ліків. І багато людей дійсно обізнані, наскільки вони корисні.
Морква, підкреслили експерти, корисна не менше за яблука. Подібну думку фахівців наведено в MIGnews.com.
Американські терапевти розповіли, що в простий морквині містяться речовини, які допомагають організму боротися з вірусами.
«Завдяки хімічній сполуці бета-каротину терта морква є домашнім засобом номер один проти раку», – відзначили дослідники.
За словами медиків, бета-каротин (провітамін А) бере участь в синтезі статевих гормонів і необхідний для здорового скелета. Також цей мікроелемент покращує стан слизових і шкіри, зубів, волосся, допомагає відновитися нервовій системі після великих навантажень і стресу, підвищує стійкість організму до інфекцій. Особливо багато бета-каротину в яскравій і соковитій помаранчевій моркві.
В силу цілющих властивостей моркви її порівнюють не тільки з яблуками, але також з часником і цибулею. Наприклад, пожувавши шматок моркви, можна зменшити кількість мікробів в порожнині рота і позбутися від неприємного запаху. При застуді морквяний сік з медом допомагає швидше стати на ноги.
Крім того, морквяний сік корисний при підвищеній кислотності шлунка і «ледачому» кишечнику, запальних процесах горла, набряклості. Але пити його у великих кількостях не можна, а, крім того, морквяний сік протипоказаний при виразці шлунка і 12-палої кишки, а також при загостренні гастриту.