Канадські дослідники з Університету Гельфі виявили, що існує дешевий і доступний продукт, який сприяє поліпшенню роботи щитовидної залози, а також серцево-судинної системи. Цим продуктом виявилася сочевиця, червона і зелена.
Дослідники провели експеримент за участю 24 осіб. В рамках дослідження добровольці протягом тижня повинні були харчуватися сумішшю з рису з сочевицею і картоплі з сочевицею (в пропорціях 50 на 50), а також тільки рисом або тільки картоплею.
Учасникам заміряли рівень цукру в крові, а також артеріальний тиск. Через тиждень з’ясувалося, що вживання квасолі істотно покращує ці параметри. У людей, що вживали рис і сочевицю, рівень цукру був на 20% нижчий, ніж у тих, хто їв просто рис. У добровольців, хто харчувався картоплею і сочевицею, аналогічний показник рівня цукру був нижче на 35%.
Крім цього в учасників були зафіксовані зниження вмісту холестерину в крові і нормалізація тиску.
«Сочевиця вкрай необхідна людям, страждаючим від захворювань ендокринної та серцево-судинної систем», – резюмували в результаті наукові фахівці.
У сочевиці міститься багато крохмалю, натурального цукру, ненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Особливо багата чечевиця такими мікроелементами, як магній, калій, залізо. Завдяки великій кількості розчинної клітковини вживання страв з сочевиці покращує травлення, захищає від раку прямої кишки.
Сочевиця дуже корисна для жінок. Порція сочевиці містить до 90% необхідної людині добової норми фолієвої кислоти, тому лікарі рекомендують включати її в раціон вагітним жінкам для правильного формування плоду.