Кардіологи назвали найкорисніший овоч для серця

Шпинат є неймовірно корисним і низькокалорійним продуктом. Він насичений вітамінами, антиоксидантами і корисними поживними речовинами.
Шпинат має м’який, приємний смак і є доповненням до багатьох страв.

Отже, 9 переваг щоденного вживання шпинату.

1. Шпинат допомагає тримати ваш мозок в тонусі

Деменція – загальний термін для зниження розумових здібностей, при якому отримання нових навичок ускладнене або неможливе. Ця страшна хвороба дуже поширена серед літніх людей в Америці.

Незважаючи на те, що ліки від деменції не винайдено, можна вжити заходів для її запобігання. В результаті дослідження виявлено, що шпинат впливає на розумові здібності і допомагає в профілактиці недоумства. В Університеті Раш в Чикаго проводилося дослідження над 950 людьми похилого віку щодо їх раціону харчування. Учасники (середній вік яких складав 81 рік), які включали в свій раціон листові овочі (шпинат і капусту) були більш активними, ніж ті, хто нехтував овочами незважаючи на такі переважні фактори як фізичні вправи, сімейну історію і освіту.

В середньому, учасники, які вживають листові овочі, були розумово на 11 років молодше. Провідний дослідник Клер Морріс каже, що збільшення таких продуктів в раціоні є одним з найпростіших і доступних способів уникнення хвороби Альцгеймера і деменції.

2. Шпинат допоможе стати сильнішими

Шпинат збільшити швидкість синтезу білка, що допомагає зробити м’язи більш сильними. Під час експерименту над тваринами, який проводився в Інституті Каролінська в Швеції, дослідники встановили, що нітрат, що міститься в листі шпинату, сприяв збільшенню мишачої м’язової маси. Кількість нітратів, споживаних мишами, еквівалентно приблизно 200-250 г шпинату в день для людини. Це невелика кількість для щоденного раціону, зате принесе багато користі для вашого організму.

3. Шпинат захищає ваше серце

Істотною перевагою шпинату є те, що він містить омега-3 кислоти. Омега-3 жири відомі як основні жири, які організм не може виробити сам. Їх необхідно отримати при прийомі їжі. Споживання жиру Омега-3 допомагає запобігти ревматоїдному артриту, інсульту і раку, але найпереконливіші докази на сьогоднішній день пов’язані з серцевими захворюваннями.

Омега-3 необхідні, щоб допомогти серцю битися в постійному, регулярному ритмі. Школа громадської охорони здоров’я стверджує, що безладне серцебиття (аритмія) є провідною причиною понад 500 000 смертей в Америці щорічно. Омега-3 також знижують кров’яний тиск і покращують функцію кровоносних судин, що також є важливим фактором.

4. Шпинат збереже ваш зір

Шпинат, як і інші зелені овочі, багатий лютеїном і зексантіном. Ці речовини допомагають запобігти катаракті і захистити ваші очі від шкідливого впливу ультрафіолетового сонячного світла.

В результаті дослідження, проведеного в Університеті штату Огайо, було виявлено, що лютеїн і зеаксантин зменшують вплив ультрафіолетового випромінювання на здоров’я очей на 50-60 відсотків. Поки ще не повністю зрозуміло, як ці антиоксиданти захищають очі, але коли число американців з катарактою, за оцінками, досягло 30,1 мільйона до 2020 року, ідея включити в свій раціон шпинат є доволі непоганою.

5. Шпинат допомагає контролювати апетит

Шпинат багатий харчовими волокнами. 100 г шпинату містить 2,2 г харчових волокон – майже 10 відсотків від щоденної норми.

Дієта з високим рівнем клітковини має безліч переваг. Вона може допомогти нормалізувати роботу кишечника, підтримувати його здоров’я і сприяти досягненню здорової ваги. Школа громадської охорони здоров’я Гарвардського університету Чан стверджує, що харчові волокна знижують ризик серцевих захворювань, діабету і захворювань серця.

6. Шпинат бореться з раком
На думку вчених, шпинат має потужні протиракові властивості через високий вміст каротиноїдів, пігментів, що надають овочам і фруктам відповідний колір.

«Дослідники вважають, що каротиноїди, мабуть, запобігають раку, діючи як антиоксиданти, тобто очищаючи потенційно небезпечні «вільні радикали» від тіла, перш ніж вони можуть завдати шкоди», – йдеться в веб-сайті AICR.

Каротиноїди в темно-зелених листових овочах були пов’язані із запобіганням раку горла, шкіри, легенів. Велика кількість вітаміну С в шпинаті (100 г на порцію, майже половина денної норми) також є плюсом в плані профілактики раку. Продукти, що містять вітамінС, можуть знизити ризик раку стравоходу.

7. Шпинат знижує ризик виникнення інсульту

Медики вважають, що пацієнти, які отримують більшу кількість калію через їжу, мають більш низький ризик виникнення інсульту, ніж ті, хто приймає добавки у вигляді калію. Це означає, що для того, щоб калій був ефективним, його потрібно споживати через їжу. Сто грам шпинату містить 15 відсотків від щоденного значення калію.

8. Шпинат допомагає зберігати шкіру чистою і здоровою

Шпинат – це екологічно чиста їжа. Це, ймовірно, частково пояснюється високим вмістом вітаміну А, який, допомагає запобігти старінню шкіри і підтримувати здоровий тон шкіри. З іншого боку, було виявлено, що дієта з високим рівнем оброблених вуглеводів і нездорових жирів сприяє старінню шкіри.

9. Шпинат запобігає депресії

За даними Альянсу Депресії і Біполярної підтримки, в даний час 15 мільйонів американців борються з серйозним депресивним розладом. Недостатня кількість магнію була пов’язана зі зменшенням рівня серотоніну. Серотонін відіграє вирішальну роль в просуванні позитивного і здорового настрою, а низький рівень серотоніну пов’язаний з депресією.

В сто грамах шпинату міститься 19 відсотків від щоденного значення магнію, тому ця їжа може допомогти боротися з депресією і сприяти гарному психічному здоров’ю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів