Лікарі пояснили, як і чим не можна лікувати кашель

Кашель, за статистикою, одна з найчастіших причин, за якими люди звертаються до лікаря. І при цьому його нерідко так люблять лікувати вдома, завдаючи своєму здоров’ю непоправної шкоди.

Сьогодні буквально кожен знає, як можна впоратися з кашлем – реклама різних препаратів, заставлені в аптеках полиці з лікарськими засобами, бабусині поради. Ось тільки далеко не завжди вибір цих препаратів відбувається правильно. А якщо зупинитися не на тому, можна отримати дуже неприємні наслідки для організму, включаючи і летальний результат. Про те, чим небезпечні неправильно підібрані препарати від кашлю і що саме треба знати для того, щоб вилікуватися, розповів к.м.н, лікар-отоларинголог Володимир Зайцев.

Який буває кашель

По суті своїй, кашель – це реакція організму на рівні рефлексів, коли він намагається очистити дихальні шляхи від сторонніх предметів, які потрапили в них. Періодичне покашлювання не несе за собою ніякої загрози, але якщо починається тривалий кашель,варто почати лікування.

Кашель може бути сухий або вологий. У першому випадку відбувається роздратування кашльового центру, постійно тягне очистити дихальні шляхи, але при цьому вони перевантажуються, що стає причиною ларингіту та фарингіту. Природно, в такому випадку призначають препарати від сухого кашлю – протикашльові. Їх основне завдання – придушити дію кашльового центру.

Вологий кашель – це другий стан. Він розвивається, коли в трахеях, бронхах і частково в легенях збирається мокрота. У цьому випадку все бронхіальне дерево зволожені і просякнуте бактеріальним слизом. Кашльовий центр в даному випадку теж дратується, але в такій ситуації це роздратування є поштовхом для очищення легенів. Коли людина кашляє, вона відхаркує все зсередини.

Переплутані засоби

Важливо правильно вибирати препарати, в залежності від того, який саме у вас кашель. Так, наприклад, якщо у людини вологий кашель, а вона вибирає засіб від сухого, виникає наступна ситуація: починається блокування кашлю і слизу, що знаходяться в легенях, він починає множитися.

Крім того, ситуація погіршується тим, що людина приймає не одну таблетку або порцію сиропу, а систематично вживає не той засіб протягом декількох днів. Стає все гірше. Бактерії ще більше покривають вміст трахеї, бронхів і легенів. На цьому тлі дуже швидко, буквально протягом декількох днів розвиваються такі стани, як трахеїт, бронхіт, пневмонія або навіть комбінація цих станів, наприклад, бронхопневмонія. Також різко зростає ймовірність розвитку бронхіальної астми, а це не лікується.

Консультація

Варто розуміти, що всі препарати від кашлю сильнодіючі. Вони впливають на наші рецептори і часом найнесподіванішим чином. Безконтрольний прийом таких препаратів ні до чого доброго не приводить.

Варто розуміти, що адекватно оцінити свій стан людина не може. Вона знає тільки, що у неї кашель, ну іноді ще може чути якесь посвистування. Насправді це вже можуть бути пневмонія, бронхіт або трахеїт, причому такої виразності і ступеня, що потрібно вже призначати антибіотики – в якій саме формі: інгаляції, уколах або таблетках, може визначити тільки лікар. А в деяких випадках і зовсім вже може знадобитися госпіталізація, наприклад, при двосторонній пневмонії. Самовпевненість і відсутність часу не повинна бути приводом для відмови від відвідування лікаря. Ситуація може перейти в хронічну – впоратися з нею вже буде складніше.

Побічні ефекти

Окрему увагу при виборі препаратів слід приділити і побічним ефектам і ускладненням. Наприклад, при прийомі, здавалося б, нешкідливих і звичних багатьом таблеток від кашлю може розвинутися тахікардія. На її тлі підвищується викид адреналіну в кров – процеси йдуть каскадно, один за іншим, з’являється загроза життю. В результаті від препарату стає тільки гірше.

Препарати від кашлю можуть навіть викликати задуху. Якщо є схильність до алергії або людина переборщила із засобом, дихальна трубка набрякає і розвивається стан, при якому складно дихати. Знову-таки відбувається викид адреналіну, ситуація ускладнюється, дихати стає ще складніше.

Поєднання засобів

Людина дуже любить експериментувати на собі. І це у випадку з кашлем абсолютно неприпустима ситуація. Вона пробує спочатку препарати від сухого кашлю, потім практично відразу ж використовує відхаркувальний засіб. І тут ми знову повертаємося до механізму, коли використовується не той засіб. Засіб від сухого кашлю пригнічує кашльові поштовхи, а відхаркувальний розріджує мокротиння, воно не може виштовхуватись назовні і починає текти вниз. Якщо воно стоїть на рівні трахеї, то опускається на поверх нижче, на рівень бронхів. Або вже знаходилось на рівні бронхів, а потрапило в легені і спровокувало пневмонію.

Тому не можна ні в якому разі приймати різні групи препаратів одночасно або з коротким проміжком. Використовувати різні засоби потрібно певну кількість днів, причому тривалість курсу обов’язково визначає лікар. Він це робить не просто так, а спочатку прослуховує легені, може призначити рентген або флюорограму. Після застосування препарату слід сходити на прийом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів