Медики назвали продукт, який “вбиває” ракові клітини

Звичайну куркуму можна використовувати для створення наночасток, що викликають масову загибель ракових клітин мозку та інших частин тіла, заявляють учені в статті, опублікованій в журналі Nanoscale.

“Нейробластома часто не піддається звичайній хіміотерапії, і тому її носії вкрай рідко виживають. Ми відкрили новий спосіб боротьби з цією пухлиною, який при цьому не є токсичним і не впливає негативно на здоров’я пацієнта. Ми сподіваємося, що подібні наночастинки допоможуть нам в майбутньому створити персоналізовані методики лікування раку “, – розповідає Тамара Уестморленд (Tamarah Westmoreland) з університету Центральної Флориди в Орландо (США).

Різні форми раку головного і спинного мозку – відносно рідкісні в порівнянні з раком грудей, простати або кишечника, проте це компенсується їх агресивністю і небезпекою для людини. Такий рак в більшості випадків веде до швидкої загибелі пацієнта через складнощі в застосуванні хіміотерапії або неможливості хірургічного втручання.

Рак мозку найчастіше вражає дітей, а не дорослих. Тільки один з декількох підвидів цих пухлин, гліобластома є причиною 15% смертей від раку серед немовлят. До сих пір не було засобів, які могли б запобігти розвитку цих пухлин і при цьому не викликати масову загибель здорових клітин мозку. Відносно недавно вчені виявили, що таволга і деякі інші рослини містять в собі речовини, здатні пригнічувати цей рак.

Як розповідають Уестморленд і її колеги, аналогічні молекули містяться в куркумі – звичайній спеції, виготовленій з перемелених кореневищ рослини Curcuma longa. Проблема полягала в тому, що їх неможливо розчинити у воді. Це заважало їх використанню для боротьби з раком, так як їх неможливо доставити до пухлини і рівномірно розподілити по ній.

Джерело

Поділись


Новини партнерів