6 ознак хвороб, які можна виявити, якщо просто подивитися на пахви

Ми все більше звикаємо до того, що потрібно правильно доглядати за собою, щоб підтримувати здоров’я і попереджати можливі захворювання. Великим ділянкам тіла ми приділяємо достатньо уваги, а ось більш дрібним зонам належного значення не надаємо. Але не можна принижувати їх важливість: наприклад, область пахв може натякнути нам на деякі захворювання.

Експерти поділилися списком симптомів, які можуть з’явитися в області пахв і які не можна залишати без уваги.

1. Запах

Кислий запах в області пахв – це природне явище. Він утворюється через те, що бактеріям дуже комфортно рости в ділянках скупчення поту. Але, як усім відомо, боротися з таким запахом просто: використовувати дезодорант і приймати душ. Якщо ж запах у вас стійкий і дуже сильний, то це перша ознака якихось проблем.

Незвичний запах, від якого не виходить позбутися за допомогою душу, може бути сигналом гормонального збою і порушення роботи щитовидної залози. Якщо ви можете віднести запах до категорії «гнилих фруктів» або «лаку для нігтів», то це може бути свідченням кетоацидозу – втрати організмом здатності нормально засвоювати цукор.

2. Сверблячка

Почуття свербіння в недавно виголених пахвах – знову ж таки, явище нормальне, адже воно викликане ростом нового волосся. Але якщо свербіж не припиняється, то це ще один сигнал до того, що в організмі йде щось не так.

Сильне роздратування може бути викликане реакцією шкіри на бритву, тканини одягу, речовини, які входять до складу кремів або дезодорантів. Разом з такою сверблячкою з’являються червоні плями і мертві клітини, якщо відбувається таке, то ймовірна наявність грибка шкіри, лікувати який необхідно безпосередньо з лікарем.

3. Висипання

В області пахв завжди тепло і досить волого, таке середовище є ідеальним для розвитку різного роду дріжджових інфекцій. З’ясувати, що за інфекція турбує саме вас, самостійно неможливо, тому при появі свербежу, почервоніння і дрібних висипань краще відразу звернутися до дерматолога. Такі реакції шкіри можуть бути викликані ще й тертям об одяг, кліматом або ж алергією.

4. Біль

Больові відчуття, що виникають в області пахв, – не той знак, після якого потрібно відразу ж бігти до лікаря. Біль може виникати після фізичного навантаження, отриманого на тренуванні, або ж після того, як ви носили щось важке. У таких випадках біль, відповідно, тимчасовий і пройде сам.

Однак якщо больові відчуття не проходять тривалий час (кілька днів), то в такій ситуації необхідно відправлятися на консультацію до лікарні. Трапляється таке рідко, але такий біль може сигналізувати про утворення пухлин лімфатичних вузлів.

5. Ущільнення, шишки

Лімфатичні вузли, що знаходяться під пахвами, абсолютно непомітні. Але якщо ви виявляєте деяке ущільнення, то це говорить про те, що лімфовузли намагаються самостійно впоратися з інфекцією, що виникла. І при позитивному результаті стан нормалізується без стороннього втручання.

Звертатися до лікаря, маючи ущільнення, потрібно, якщо запалення протягом тижня не пройшло само. Це може бути тривожним знаком, тому що збільшені лімфатичні вузли – це ознака серйозної інфекції, а іноді і раку.

6. Надмірне потовиділення

Багато потіти нормально, якщо ви відчуваєте фізичні навантаження. Але не коли ви просто сидите, повільно прогулюєтеся або спите – це повинно насторожити. Гіпергідроз може свідчити про порушення рівня гормонів, що сигналізує про початок менопаузи. Крім того, надмірне потовиділення – один з показників діабету і подагри.

Джерело

Поділись


Новини партнерів