Як швидко заспокоїти нерви: поради медиків

Іноді в стресових ситуаціях ми чуємо від оточуючих заклики заспокоїтися і взяти себе в руки. Про те, як зробити це швидко і непомітно, розповів нейропсихолог Олег Молчанов.

Коли людина відчуває страх, відчуває гнів або хвилювання, в її організмі виробляється велика кількість адреналіну. Його так і називають: гормон стресу. Коли в крові його занадто багато, у людини частішає серцебиття, звужуються судини, розширюються зіниці і відбувається так звана психічна мобілізація: паніка наростає, гнів посилюється. Це вкрай небажаний стан як для здоров’я (відомі випадки, коли при сильному стресі у людини відбувалася зупинка серця), так і для подальших взаємин з оточуючими (в таких ситуаціях людина, м’яко кажучи, поводиться неадекватно). Тому головне завдання в такій ситуації – це якомога швидше знизити рівень адреналіну в крові. А для цього потрібно його швидко витратити, тобто «спалити».

Зробити це можна кількома способами.

1. Дихайте глибше

Це допоможе швидко стабілізувати дихання і пульс, а значить, кисень буде активніше поширюватися по організму і адреналіну в крові стане менше.

Якщо ви на самоті, можна дихати часто і глибоко (глибокий інтенсивний вдих через ніс і видих через рот), потім – робити коротку паузу (3-5 секунд). 5-6 таких вдихів – і вам стане значно краще.

Якщо ви на публіці, дихайте трохи глибше, ніж зазвичай, і постарайтеся зосередитися на диханні: так ви не тільки спалите адреналін, а й відволічетеся, що дозволить вам «піднятися над ситуацією».

2. Пограйте м’язами

Активні фізичні дії витрачають адреналін ще швидше. Якщо ситуація дозволяє, біжіть, підтягуйтеся або присідайте. Якщо немає можливості, різко стисніть пальці в кулак і так же різко викиньте їх вперед. 10-15 таких рухів буде достатньо!

3. Прикусити язика

У буквальному сенсі. Легка біль відверне і охолодить ваш запал. Також можна злегка вщипнути себе.

4. Згадайте таблицю множення, улюблений вірш, телефон однокласника або ім’я першої вчительки.

Адреналін це не спалить. Однак допоможе швидко переключититися. Зробити це в ситуації, коли емоції зашкалюють, непросто. Однак якщо ви будете регулярно практикувати такий метод, стресові ситуації ніколи не застануть вас зненацька.

Ідеальний спосіб заспокоїтися в ситуації, коли на вас кричить начальство, а від вас вимагається тільки слухати і мовчати. До речі, в цей час у вас буде дуже розумний і зосереджений вигляд, що допоможе переключитися не тільки вам, а й начальству.

Вважається, що стресостійкість можна виробити за допомогою загартовування, аутогенного тренування і т. д. Але є і більш простий спосіб стати спокійнішим. Дослідження показують, що цього можна домогтися за допомогою правильного раціону. Спостереження показують, що люди, які часто їдять шкідливу їжу (напівфабрикати, солодощі, жирне, зловживають кавою і міцним чаєм), легше втрачають контроль над собою.

Для того, щоб підвищити рівень самовладання, дієтологи радять віддавати перевагу продуктам, які підвищують рівень серотоніну (гормону задоволення) в крові. До них відносяться овочі та фрукти, ягоди та злаки. До антистресових належать продукти, в яких міститься багато магнію: какао, горіхи, квасоля, шпинат.

Джерело

Поділись


Новини партнерів