Названий один з найкорисніших овочів для печінки

Вчені довели, що їстівний гриб з родини Amanitaceae захистить печінку від стеатозу (ожиріння і запалення), пов’язаного з тривалим вживанням алкоголю.

Також захворювання може розвинутися на тлі діабету, високого рівня холестерину і тригліцеридів.

Симптоми печінкового стеатозу можуть включати поганий апетит, втрату ваги, болі в животі, фізичну слабкість. У важких і запущених випадках виникає жовтяниця і кровотеча. Стабілізувати стан допоможе родич білого гриба – кнопки.

Хімічні компоненти кнопкового гриба включають астрадодол, псилоцибін, лектини, адустін, рибонуклеазу, нікотин, 2-гідрокси-4-метокси-6-метилбензойну кислоту, орселінову кислоту, мелеолід, ергостерол, геністеїн, дайдзеїн, даукостерін, геністин, урацил. Холестерин допомагає організму синтезувати вітамін D і жовчні солі, які сприяють розщепленню жирів. Їх надлишок може завдати організму шкоди.

Вчені провели досліди на лабораторних мишах з печінковим стеатозом. Група, яка споживала гриби, показала хороші результати. Крім зниження рівня ожиріння у гризунів скоротилася площа ураження органу. Зменшення експресії FAS і ELOVL6 експерти пов’язали зі здатністю грибкової пуповини передавати сигнали рецептора Х.

До родини Amanitaceae відносяться також безліч отруйних грибів, включаючи мухомор і бліду поганку. Вчені уточнюють, що корисні тільки їстівні види – включаючи мухомор цезаря і Плюта.

Джерело

Поділись


Новини партнерів