Супрун назвала найнебезпечнішу домашню консервацію

З початку року в Україні зафіксовано вісім смертей від ботулізму. Найчастіша причина отруєння – вживання в’яленої, солоної або консервованої риби домашнього приготування, яка була придбана на стихійному ринку або ж просто в підземному переході. З цього року на центральному рівні Україна почала закуповувати сироватки від ботулізму, пише на своїй сторінці в Facebook в.о. голови МОЗ Уляна Супрун.

За її словами, зараз є високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна в будь-який час. Її терміново доставляють в місце зафіксованого випадку ботулізму.

“Втім, кращий спосіб захиститися – профілактика. Запам’ятайте просте правило безпеки – не вживайте копчену, в’ялену або солону рибу, якщо не знаєте, як її готували. Така риба могла бути заражена в природних умовах, до того ж, не проходила термічної обробки. З’ясувати, чи є в ній токсин, перед вживанням неможливо”, – підкреслила в.о. міністра охорони здоров’я.

Крім того, продовжила Супрун, причиною отруєння можуть стати інші продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби, рідше – овочі, якщо ці продукти були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.

“Отруєння токсином може викликати порушення зору, невиразність мови, відчуття сухості в роті або м’язову слабкість. Також може підвищуватися температура, виникнути біль в животі і загальна інфекційна інтоксикація. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі і тривалого плачу” , – пояснила в.о. голови МОЗ.

Як повідомив МОЗ, 11 вересня в Херсоні від ботулізму помер чоловік, його дружина перебуває в реанімації.

Джерело

Поділись


Новини партнерів