Чи можна пити молоко при застуді?

Наближається сезон застуд: ми почнемо кутатися в шарфи, носити шапки, а аптеки почнуть продавати у величезних кількостях льодяники від кашлю і болю в горлі, засоби для зниження температури і ліки проти нежиті. Мами і бабусі згадують сімейні рецепти і народні способи лікування, закликаючи харчуватися курячим бульйоном і робити вибір на користь теплих напоїв.

Одні радять не забувати про тепле молоко, в яке додають мед, масло або соду, інші ж вважають, що молоко при застуді може тільки нашкодити, погіршивши стан пацієнта.

Розібратися в цьому питанні і знайти правду вирішили британські вчені. Ян Балфур-Лінн (Ian Balfour-Lynn) упевнений, що заборона на вживання молока пов’язана з текстом єврейського філософа Мойсея Маймоніда, датованим 13 століттям. У ньому говориться, що деякі продукти, в число яких входять боби, горох, витриманий сир та інші молочні продукти, можуть посилювати утворення мокротиння. Замість молока Маймонид рекомендував вживати курячий суп. На жодних наукових даних його висновки не базувалися, але передавалися з покоління в покоління, доживши і до наших днів.

Експерти вважають, що молоко, змішуючись зі слиною і слизом в роті, дійсно може ставати більш в’язким, але свідчень того, що вживання молочних продуктів може посилювати утворення слизу в організмі, вченими отримано не було.

Відмовлятися від вживання молока через застуду, особливо якщо мова йде про дітей, не слід. Молоко – джерело кальцію і вітамінів для дітей, а тому не потрібно їх позбавляти цього продукту, вважають вчені.

Джерело

Поділись


Новини партнерів