Коли краще бігати, вранці або ввечері: порада тренера

Літо, звичайно, пройшло, але біг залишається актуальним завжди. Адже він потрібен не тільки для того, щоб схуднути. Біг допомагає тримати тіло в хорошій фізичній формі, та й віддаляє момент старіння. Це не жарт. Про це говорять багато лікарів. Самі подивіться на спортсменів.

Єдине, що б ми хотіли вам розповісти, так це коли найкраще починати бігати – вранці або ввечері.

Про те, в який час доби заняття бігом маюять більш сприятливий вплив на фігуру і загальний стан здоров’я розповіла віце-чемпіонка Олімпійських ігор з легкої атлетики, тренер бігового клубу Run Base Kyiv і посол Kyiv Half Marathon 2015 Ірина Ліщинська:

“Варто підбирати час для тренувань, виходячи зі свого життєвого ритму. Якщо ви типова сова, вам складно прокидатися вранці, ви довго приходите до тями після пробудження, при цьому робочий графік дозволяє вам регулярно бігати в вечірній час, – навіщо гвалтувати себе ранковими пробіжками?! Або ж, наприклад, ви – жайворонок, і після роботи приходячи додому, ви, не встигнувши роздягнутися, відчуваєте, що засинаєте, тоді про яке вечірнє тренування може йти мова?! На благо вона точно не буде … Не варто йти проти себе, і внутрішнього годинника свого організму.”

Однозначної відповіді на питання – ранок або вечір – бути не може, оскільки і в ранкових, і в вечірніх тренуваннях є свої переваги і недоліки.

“Якщо говорити про час доби для пробіжок, для себе я вибираю ранок. Багато хто вважає, що біг вранці – це якийсь стрес для організму, який ще толком не прокинувся, але я керуюся принципом: “зробив діло – гуляй сміло”. Ранкова пробіжка заряджає бадьорістю на цілий день, підвищує тонус, покращує настрій. Ви колись дивилися на ранкове місто?! Воно чудове: світанок, спів птахів, людей зовсім небагато і ви біжите, з музикою або без – не важливо. Це непередаване задоволення. І попереду у вас ще цілий день.”

Якщо ранок ви починаєте з легкої зарядки, то можна починати тренуватися вже через півгодини після пробудження. Якщо тренування буде повноцінним з тривалим навантаженням, прокинутися потрібно за півтори години, випити солодкого чаю і зробити легкий перекус.

“У нашому біговому клубі Run Base Kyiv ми практикуємо вечірні тренування. Для багатьох спортсменів вечірня пробіжка – це можливість зняти стрес після важкого робочого дня. До того ж, гарно потренувавшись, безсумнівно, можна заснути сном немовляти – міцно і безтурботно.

Золотим правилом будь-якого бігуна має бути: перед пробіжкою – розтягнутися і зробити розминку м’язів, щоб організм розумів, що скоро ви будете бігти.”

Якщо ви вирішили займатися бігом, варто засвоїти ще одне ключове правило – біг повинен бути регулярним, тобто, пробігтися раз на місяць – не варіант. Принциповості в часі доби для пробіжки немає, але вона повинна бути в періодичності.

Джерело

Поділись


Новини партнерів