Як зберегти зуби здоровими?

Здорові зуби – це не тільки свідчення того, як добре ми за ними доглядаємо, а й наш «компаньйон» на все життя, тому, вони заслуговують відповідального ставлення до себе, щоденної уваги і турботи.

Вибір засобів гігієни порожнини рота достатньо великий і пов’язаний з певними лікарськими показаннями. До засобів індивідуальної гігієни порожнини рота відносяться:

  • Зубні порошки;
  • Зубні пасти;
  • Гель;
  • Зубний еліксир.

Найкращим способу догляду за порожниною рота завжди була і залишається чистка пастою 2 рази в день і полоскання після кожного прийому їжі. Щітки бувають мануальні і автоматичні, а також розрізняються за жорсткістю: ультрам’які, м’які, середньої жорсткості, жорсткі, ультражорсткі.

Фактори, що впливають на стан і мають згубний вплив на зуби:

  • Їжа. Цукор в будь-якому вигляді, продукти з підвищеною кислотністю (кислі льодяники, соки, деякі сорти яблук, апельсини), попкорн, прості вуглеводи, кава – всі ці продукти згубно діють на емаль і захоплюватися ними не варто;
  • Нерегулярна або неправильна чистка. Користуватися зубною щіткою або ниткою бажано після кожного прийому їжі;
  • Куріння і алкоголь. Сигарети псують емаль, надаючи їй жовтуватого відтінку. При занадто частому курінні відбувається порушення кровообігу судин, ясна запалюються і починають кровоточити, виникає ризик пародонтозу. Алкогольні напої сприяють утворенню зубного каменю.

Як часто потрібно відвідувати стоматолога?

Відповідь на це питання залежить від стану зубів. Відвідування стоматолога допоможе запобігти виникненню таких стоматологічних захворювань, як карієс, чутливий дентин, ендемічний флюороз, зміна кольору зубів, гіперплазія, флюс. Якщо зуби здорові, достатньо двох візитів на рік. При наявності захворювання – не рідше, ніж раз в три місяці. Профілактичний огляд, як правило, не забирає багато часу. Після огляду порожнини рота лікар може призначити додаткові обстеження або запропонує пацієнтові професійну чистку зубів ультразвуком. Ця безболісна процедура дозволяє не тільки прибрати наліт, але і ідеально вирівняти поверхню зубів.

 

Поділись


Новини партнерів