Чому не можна колупатися в носі?

1822164

Співробітники Фонду з досліджень та освіти в галузі охорони здоров’я міста Медісон (США) в 2001 році провели дослідження поширеності звички колупати в носі. За результатами опитування дорослих жителів штату Вісконсін виявилося, що 91% респондентів колупає в носі. 1,2% опитаних зізналися, що роблять це щогодини. В цілому дослідники прийшли до висновку, що тільки у одиниць колупання в носі свідчить про психіатричний або психологічний розлад, для більшості ж це лише звичка, не пов’язана з патологією. Проте, серед лікарів поширена думка, що колупати в носі, незалежно від причин і частоти цього процесу, небезпечно. Про те, чим може загрожувати ця звичка,  розповів отоларинголог Володимир Зайцев.

Перша небезпека – длубаючись в носі пальцями, можна занести з них інфекцію. «На пальцях рук у великій кількості знаходяться потові і сальні залози. У літню пору руки особливо жирні і брудні. Якщо через них інфекція потрапить в порожнину носа, запалення не змусить себе довго чекати», – зазначає лікар. – Взимку руки пітніють менше, але слизова знаходиться в уразливому стані. Тому її можна легко травмувати».

Не менш небезпечно колупатися в носі будь-якими предметами, навіть ватяними паличками. «У порожнині носа є мукоциліарний кліренс – ворсинки, які видно тільки під мікроскопом. Длубаючись в носі, можна їх травмувати – тоді вони перестануть нормально виконувати свою функцію щодо захисту носа від інфекцій. Крім того, ця звичка може призводити до розвитку фурункулів і запалення шкіри навколо носа», – каже лор.

Як зазначає Володимир Зайцев, цю звичку зазвичай мають люди, в носі яких утворюються корки або накопичується в’язка слиз. «Колупання цих корок призводить до утворення ще більших корок. Такий замкнутий круг. Зрештою, це загрожує перфорацією перегородки носа, тобто освітою отвори між правою і лівою половинами носа. Боротися з корками потрібно тільки за допомогою лікарських препаратів, мазей, які призначить лікар », – заявляє фахівець.

За словами лікаря, ще одна досить поширена звичка – висмикування волосків з носа – теж небезпечна. «Травмування волосяних цибулин призводить до такого захворювання як сикоз – це запалення волосяних цибулин. В результаті, ніс різко набрякає, запалюється, починає гноїтися. Ці симптоми самі просто так не проходять, для їх усунення потрібно звернутися до лікаря», – зазначає Зайцев.

Джерело

Поділись


Новини партнерів