Сигнали організму, які свідчать про те, що слід вживати менше цукру

Ви відмовилися від десерту після вечері і думаєте, що точно не їсте занадто багато цукру. Ви можете помилятися! Ця речовина присутня не тільки в очевидних продуктах, на кшталт цукерок і торта, вона може бути навіть в салатній заправці. За даними досліджень, в перероблених продуктах в п’ять разів більше цукру, ніж в інших – слід уважно читати етикетки.

Щоб зрозуміти проблему, слід розібратися з нею детально.

Отже, цукор це найпростіший вуглевод, який в організмі перетворюється в глюкозу. Він присутній в деяких продуктах природним чином, а в деякі додається при виробництві. Організм не здатний розрізнити ці типи цукру. Втім, в натуральних продуктах він поєднується з клітковиною, що уповільнює процес надходження глюкози в крові. До того ж є різниця в дозуванні – в непереробленій їжі просто немає такої кількості простих вуглеводів.

Небезпека надмірного вживання цукру.

На думку вчених, хронічне запалення цілком може виникати в зв’язку з неправильним харчуванням. Підвищена кількість цукру в раціоні викликає надмірну кількість вільних радикалів і з’єднань, які підвищують запальний процес. Надлишок цукру призводить до ожиріння, діабету і деяких видів раку, а також серцевих захворювань.

Як зрозуміти, що ви їсте занадто багато? Слідкуйте за перерахованими нижче ознаками!

У вас висипання навколо рота і на підборідді. Експерти переконані, що акне ніяк не пов’язане з раціоном у більшості людей, проте, за даними деяких досліджень, надлишок цукру може призводити до висипань. Все тому, що ця речовина впливає на вироблення гормонів і запальні процеси.

У вас перепади настрою. За деякими даними, цукор може бути пов’язаний з депресією. Він викликає стрибки глюкози в крові і може впливати на нейротрансмітери. Знижується рівень серотоніну, гормону гарного самопочуття. В результаті, ви відчуваєте дратівливість і втому. У вас немає мотивації на тренування. Якщо ви вживаєте надмірну кількість цукру, ви можете зіткнутися з набором ваги по ряду причин. Наприклад, справа може бути в зниженні фізичної активності. За даними досліджень, навіть при нормальній калорійності раціон, багатий на цукор, викликає набір ваги – тому що людина починає значно менше рухатися.

Ви не можете виспатися вночі. Вживання печива або кексу з великою кількістю цукру перед сном може призвести до проблем із засипанням. Вуглеводи викликають стрибок енергії, через що організму важче зануритися в сон. До того ж якість сну знижується, тому як за ніч рівень глюкози сильно падає. Не їжте солодощів за дві години до сну.

У вас підвищений кров’яний тиск За даними досліджень, надлишок цукру небезпечніший для гіпертоніків, ніж сіль. Достатньо кілька тижнів дієти, повної цукру, щоб ризик розвитку хронічного підвищеного тиску зріс на вісім відсотків.

У вас передчасні зморшки. Дієта, багата на цукор, може привести до передчасного старіння. Надлишок такої речовини в організмі призводить до реакції з білками в крові і формування продуктів глікації, які шкодять волокнам колагену і еластину в шкірі. Через це шкіра стає менш пружною.

У вас немає сил. За даними досліджень, перероблений цукор пов’язаний з втратою м’язової маси, оскільки пригнічує здатність організму синтезувати протеїн. Якщо ви обмежите свою тягу до солодощів, ви можете помітити, що стали сильнішими.

У вас постійно з’являється карієс. Цукор є основною причиною руйнування зубів. Він служить їжею для бактерій, що виробляють кислоту, шкідливу для зубної емалі. Найгірша комбінація – це цукор і кислота з різноманітних газованих напоїв. Краще пийте звичайну мінеральну воду.

У вас постійне здуття живота. Солоні продукти нерідко викликають здуття, але та ж проблема може бути пов’язана і з цукром. Постарайтеся впоратися зі своєю тягою до солодкого і тоді ви зможете повернути комфортний стан живота.

Вам хочеться з’їсти десерт кожного разу після вечері. Чим більше цукру ви їсте, тим більше вам його хочеться. Справа в перепадах глюкози в крові і певних гормонах. Звичку їсти солодке після вечері важко перемогти. Іноді простіше взагалі не їсти солодкого, ніж намагатися скоротити його кількість.

Вас мучить біль в суглобах. За даними досліджень, є зв’язок між вживанням цукрових напоїв і проявом ревматоїдного артриту. Люди, які випивають більше п’яти порцій солодкої газованої води за тиждень, частіше стикаються з артритом.

Ви постійно голодні. У цукрових продуктах немає клітковини або білка, тому ви можете зіткнутися з шаленим апетитом. Якщо ви з’їсте хліба перед вечерею, ви спершу відчуєте ситість, але потім захочете їсти ще більше. Краще починати прийом їжі з салату або білка. Це забезпечить насичення, яке запобігатиме переїданню.

Ви не можете позбавитися від зайвої ваги. Сам по собі цукор не призводить до набору ваги, проте він може перешкодити вам схуднути. Продукти, повні даної речовини, не викликають насичення, що може призводити до схильності переїдати. Засновуйте раціон на складних вуглеводах, корисних жирах і нежирному білку. Тоді рівень глюкози буде стабільним і ви не будете мучитися від голоду.

У вас проблеми з концентрацією уваги. Організм використовує вуглеводи як основне джерело енергії. Якщо рівень глюкози в крові падає, це може привести до занепаду сил і погіршення мозкової діяльності. Ви не зможете фокусуватися і проявляти уважність.

Фрукти здаються вам не дуже солодкими. Вживання надмірної кількості цукру може привести до того, що ваші смакові рецептори почнуть працювати інакше. Вам буде здаватися, що фрукти або ягоди недостатньо солодкі, ви перестанете уявляти, яким повинен бути на смак десерт. Скоротіть кількість цукру і підсолоджувачів, щоб не зіткнутися з такою проблемою.

За даними досліджень, цукор повинен бути джерелом не більше ніж десяти відсотків калорій. Це близько тридцяти восьми грамів для жінки і п’ятдесяти одного грама для чоловіка.

Джерело

Поділись


Новини партнерів