Вчені назвали речовину, яка захистить від старіння

Альфа-ліпоєва кислота уповільнює укорочення теломерів (“захисних ковпачків” на хромосомах) і розвиток атеросклерозу в мишачій моделі цього захворювання.
Про альфа-ліпоєву кислоту відомо те, що вона грає помітну роль в роботі мітохондрій (служить антиоксидантом) і в нормі є присутньою в клітині. Також ліпоєву кислоту можна зустріти у складі деяких харчових добавок.

Як виявили в дослідженні на мишах, альфа-ліпоєва кислота стимулює роботу ферменту теломерази. Ця молекула не дає коротшати теломерам – безглуздим фрагментам ДНК, що знаходяться на кінцях хромосом і захищають “осмислені” гени усередині останніх від зникнення. Річ у тому, що при кожному поділі клітини її хромосоми трохи коротшають з обох кінців через особливості механізму їх подвоєння, але до певного часу гени від ушкодження захищають теломери. Приблизно після 50 ділень теломери скорочуються настільки, що зникають, і після цього починається ушкодження генів, а з ним мутації клітин і їх старіння.

Окрім захисту теломерів, альфа-ліпоєва кислота сприятливо впливає на гладкі м’язи стінок судин у мишей з дефіцитом ApoE, завдяки чому атеросклероз розвивається повільніше. До того ж, ця речовина регулює відповідь скелетних м’язів на фізичні навантаження. Правда, в дослідженні, про яке йде мова, цей аспект детально не розглядали.

Джерело

Поділись


Новини партнерів