Що буде з організмом, якщо повністю відмовитися від м’яса?

Багато сучасних людей усвідомлено відмовляються від м’яса. Причини для такого серйозного кроку у всіх різні: одні сподіваються у такий спосіб поправити своє здоров’я або схуднути, іншим просто шкода тварин.

Дієтолог Олена Толоконнікова розповіла, чи можуть якісь продукти замінити м’ясо, і що станеться, якщо основу раціону будуть складати овочі.

Чим замінити м’ясо?

Те, що відмова від м’яса допоможе позбавитися від зайвої ваги – всього лише вигаданий вегетаріанцями міф, заявляє дієтолог. «Виключивши з раціону м’ясо, людина повинна буде з’їсти набагато більше продуктів, щоб відчути ситість, – пояснює Толоконнікова. – Не варто забувати, що в деяких фруктах і овочах – картоплі, моркві, персиках, сливах – високий вміст цукру і вуглеводів, які можуть пошкодити фігурі. Тому не варто думати, що ви схуднете, переставши їсти м’ясо і при цьому почавши вживати більше рослинної їжі і молочної продукції. Навпаки, ви ризикуєте навіть набрати зайву вагу».

А ось займатися спортом без включення в раціон м’яса не тільки неефективно, але й шкідливо для здоров’я. Не отримуючи мікроелементів, які містяться тільки в м’ясі тварин і птахів, ви не зможете витримувати серйозних фізичних навантажень. «Тим, хто ходить в тренажерний зал або на фітнес, необхідна білкова їжа, – каже експерт. – Білок, що міститься в яйцях, сої, бобових, не замінить білка тваринного походження. Ви просто будете слабшати з кожним днем».

Від випадіння волосся до атрофії м’язів

За словами дієтолога, вегетаріанське меню ніколи не стане збалансованим і повноцінним, оскільки в ньому завжди не вистачатиме м’яса. «Перехід на рослинну їжу призводить до дефіциту в організмі кальцію, заліза і вітамінів групи В, – каже Толоконнікова. – Це призводить до загального занепаду сил, зниження імунітету, низького гемоглобіну, анемії. Діагнози можна перераховувати ще довго. Якщо ви перестанете їсти м’ясо, ви будете частіше хворіти і довше лікуватися. У вас погіршиться концентрація уваги, знизиться якість роботи мозку. Один мій пацієнт зрозумів, що пора повернути м’ясо в раціон тільки після того, як почав непритомніти через прогресуючу анемію. Краще пізно ніж ніколи!”.

Анемія, яка з’являється через нестачу в організмі вітаміну В12 – це тільки півбіди. На її тлі може розвинутися навіть атрофія м’язів. Також це загрожує погіршенням стану нігтів, випадінням волосся і зміненим сприйняттям смаків і запахів. Продукти, які ви завжди любили, можуть здатися вам гіркими і несмачними.

Без кальцію, що міститься в м’ясі, у людини почнуть хворіти зуби і кістки, а без цинку багато вітамінів, отриманих з інших продуктів, просто перестануть засвоюватися. Як наслідок – настає погіршення самопочуття, організм перестає отримувати життєво важливі елементи.

Безумовно, їсти м’ясо чи ні – особистий вибір кожного. Хтось йде далі і стає вегетаріанцем або сироїдом, але кожна людина повинна знати про негативні наслідки, які може спричинити за собою її вибір. «Природою закладено так, що людина буде їсти м’ясо, – каже дієтолог. – Нехай не кожен день, але м’ясні продукти повинні бути присутніми в раціоні. Тільки так ви будете отримувати всі корисні вітаміни та мікроелементи, добре себе почувати і мати здоровий вигляд. Жоден лікар не розповість вам про користь вегетаріанства. Пам’ятайте про це і насолоджуйтеся смачною їжею!».

Джерело

Поділись


Новини партнерів