Кардіологи змінили своє ставлення до червоного м’яса

Співробітники Університету Макмастера встановили: термічно необроблене м’ясо може бути корисним для серця. Такий висновок після аналізу п’яти досліджень (враховувалися дані 218000 чоловік). Добровольців розбили на п’ять груп залежно від раціону, якість якого оцінювалося за бальною системою.

Здорова дієта отримувала 18 і більше балів, а дієта низької якості ( “західна дієта”) – 11 балів і менше. Якість раціону харчування потім зіставляли з частотою розвитку серцево-судинних захворювань. З’ясувалося: овочі, горіхи, бобові, молоко і риба приводили до зниження ризику передчасної смерті від проблем з серцем.

При цьому червоне м’ясо без термічної обробки також позитивно позначалося на організмі. До слова сказати, ще три роки тому Всесвітня організація охорони здоров’я віднесла оброблене м’ясо (шинку, смажені сосиски і ковбаси) до канцерогенів групи 1 (туди ж відносять азбест і тютюн). Тобто продукти з обробленого м’яса можуть викликати рак товстої кишки і шлунку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів