Дієтологи показали, як перемогти небезпечний вісцеральний жир

Співробітники Університету Каліфорнії розповіли як потрібно харчуватися, щоб позбутися від жирових відкладень в області живота. Вчені роблять ставку на “кардіологічну дієту” – упор на продукти, багаті клітковиною (висівки, крупи, бобові, гриби, горіхи, овочі і фрукти), і максимальне скорочення насичених жирів (бекон, сосиски, жирне смажене м’ясо, випічка, фастфуд).

Позитивно позначається і продукти з Середземноморської дієти (оливкова олія, риба, злаки). У звіті фахівців сказано: “Жирові відкладення в області талії надзвичайно небезпечні для здоров’я. Незалежно від загальної маси тіла надлишкові відкладення в районі талії збільшують ризик серцево-судинних захворювань, діабету і метаболічного синдрому. Це стосується жінок з об’ємом талії близько 86 сантиметрів і чоловіків з об’ємом від 100 сантиметрів”.

До речі, раніше вчені з Університету імені Бен-Гуріона встановили: всього три обіди за правилами Середземноморської дієти на тиждень сприяють зменшенню жирових відкладень навколо серця і печінки. Крім того, за 18 місяців дотримання дієти, що включає багато фруктів, овочів і горіхів, істотно зменшується обсяг талії.

У дослідженні взяли участь 278 дорослих з підвищеними рівнями ліпідів в крові і абдомінальним ожирінням, пов’язаних з діабетом і серцево-судинними недугами. Учасники вели сидячий спосіб життя. В ході дослідження добровольці мінімум три рази на тиждень протягом 18 місяців мали обідати за правилами Середземноморської дієти або дієти з низьким вмістом жирів.

Обіди різних груп містили однакову кількість калорій. Також всі учасники щодня перекушували 28 грамами волоських горіхів. Деякі добровольці відвідували спортзал. Там вони виконували фізичні вправи помірної інтенсивності. Через 18 місяців дослідники зробили учасникам МРТ всього тіла.

Вчені виявили, що вправи і Середземноморська дієта істотніше зменшили жирові відкладення навколо серця і печінки в порівнянні з низькожировой дієтою. Ще завдяки Середземноморській дієті в учасників зменшився обсяг талії. Статистично значущих відмінностей у втраті ваги між різними групами не було.

 

Поділись


Новини партнерів