
Вчені з американського Національного інституту онкології стверджують, що у тих, хто регулярно п’є каву, набагато більше шансів прожити ще 10 років, ніж у тих, хто не вживає цей напій взагалі.
Вони провели масштабний статистичний аналіз, використавши дані учасників великого генетичного дослідження в Великобританії – UK Biobank. Близько мільйона добровольців майже 20 років регулярно здавали аналізи і старанно відповідали на питання про своє здоров’я, спосіб життя і звички. Американські фахівці вибрали анкети тих, хто кожен день пив каву і проаналізували кількість і якість напою (мелена або розчинна, міцна чи ні) і те, як змінювався стан здоров’я любителів кави протягом 10 років.
За це десятиліття померло 14 225 учасників дослідження UK Biobank. Але серед них було набагато більше тих, хто в принципі не пив кави. Цікаво, що знижений ризик померти спостерігався навіть у тих, хто пив виключно розчинну каву або каву без кофеїну і/або зловживав напоєм – випивав 8 і більше чашок в день.
Варто відзначити, що кава містить велику кількість антиоксидантів – речовин, які перешкоджають пошкодженню клітин, а також уповільнюють розвиток запальних процесів в організмі.