
Експерт спростував популярні «страшилки» про вміст «хімії» в кавунах і розповів, які з них дійсно можуть нашкодити.
У Мережі можна прочитати про те, що в кавуни за допомогою шприців вводять різні речовини, що прискорюють їх дозрівання і підвищують солодкість. Старший науковий співробітник ВНДІ зрошуваного овочівництва і баштанництва Артем Соколов заявив, що таке неможливо. За словами фахівця, шприц залишає в кавуновій шкірці прокол, через що ягода починає гнити – тому ані фермер ані продавець в цьому не зацікавлені.
Говорячи про нітрати, Соколов зазначив: їх використання великої небезпеки не становить.
«Нітрати застосовуються в період дозрівання кавунів для підвищення врожайності, і рослина споживає тільки потрібну їй кількість добрив для росту. До кінця дозрівання кавуна зміст стає гранично мінімальним», – пояснив експерт.
У той же час він зауважив, що недозрілий кавун дійсно може містити підвищену кількість. Тому купувати кавуни потрібно виключно в сезон і вміти їх вибирати. Стигла ягода видає чистий дзвінкий звук від постукування, має сухий хвостик і невелику жовту пляму на боці, шкірку стиглого кавуна важко проткнути нігтем, вона є цілісною і блискучою.
«В недозрілих кавунах максимальна концентрація нітратів – в шкірці. Раджу не догризати кавун до білої м’якоті – саме в цій частині, ближче всього розташованої до шкірки, можуть залишатися хімікати», – поділився фахівець.