
Літо – сезон вечірок на відкритому повітрі. Ми розповімо, як випивати в спеку з найменшою шкодою для здоров’я.
Чому алкоголь небезпечний влітку
На спеці різко знижується алкогольний контроль організму і шанси сильно сп’яніти навіть від невеликої дози спиртного зростають. Алкоголь підвищує кров’яний тиск, створюючи додаткове навантаження для судин і серця, і порушує терморегуляцію. Він діє як сечогінний засіб і сприяє зневодненню, що може закінчитися тепловим ударом.
Найчастіше наслідок вживання алкоголю на пляжі – засипання під прямими сонячними променями і обгоріла шкіра. Але все може закінчиться набагато серйозніше: статистика стверджує, що близько половини смертей на пляжах можна було б уникнути, якби потерпілі не випили перед купанням.
Як різні види алкоголю впливають на організм в спеку
Банкові коктейлі містять велику кількість горілки і створюють підвищене навантаження на печінку і нирки.
Безпечна денна доза пива – не більше 1 л світлого напою в добу. Більша кількість негативно вплине на стан підшлункової залози.
Текіла, горілка і віскі сильно зневоднюють організм в спеку, приводячи до спазмів судин. А коньяк, який розширює судини, викликає надмірне потовиділення.
Шампанське – досить підступний напій. Вуглекислота (тобто бульбашки) допомагає алкоголю швидше всмоктуватися в кров.
Гарне сухе вино в спеку пити можна, але не більше двох келихів і не на голодний шлунок.
Найбезпечніші з точки зору спеки – охолоджуючі коктейлі з м’ятою, мате, лаймом (типу мохіто).
Як краще випивати в спеку
Влітку обирай тільки ті коктейлі, в інгредієнтах яких ти впевнена на 100%. Універсальне правило для випивання в будь-якій обстановці – один стандартний напій (коктейль або шот) на годину і не більше трьох-чотирьох порцій алкоголю за вечір. А якщо градусник показує більше 30 С, то алкоголь не рекомендується вживати взагалі.