Вчені розкрили користь білого вина для серця. Зазвичай в якості напою довголіття називають червоне вино, яке дійсно традиційно вживається в регіонах з високим рівнем довгожителів. Але згідно з дослідженням учених з Університету штату Коннектикут (США), в корисному впливі на серце біле вино не поступається червоному.
Червоне вино вважається джерелом антиоксидантних речовин, зокрема, ресвератролу, оскільки на його виготовлення йде ще і шкірка винограду, багата корисними мікроелементами.
Але експеримент на гризунах продемонстрував: регулярне вживання невеликої кількості білого вина призводить до зниження фізіологічних маркерів серцевого нападу, – і все це як наслідок дії тих же антиоксидантів.
«Келих білого вина, що випивається час від часу, так само корисний для серця, як і келих червоного», – висловилися автори роботи.
Біле вино не містить ресвератрол. Але молекулярний аналіз показав, що в ньому містяться такі речовини, як тіросол і гідроксітіросол. Вивчаючи дію цього вина на мишей, вчені виявили, що дані компоненти білого вина захищають цілісність мітохондрій – «енергетичних підстанцій» клітин організму, в тому числі серцевих.