Зерна вівса – найбагатше джерело вітамінів (особливо групи В), мінералів, органічних кислот, складних вуглеводів, білка, протеїну і клітковини. Тому користь цього доступного продукту переоцінити просто неможливо.
Що ж буде з організмом, якщо регулярно включати цей продукт в раціон?
Дієтологи стверджують, що регулярне вживання вівсяної каші позитивно позначається на процесі схуднення, допомагаючи м’яко і без шкоди для організму позбавитися від зайвої ваги поряд з регулярними фізичними навантаженнями і раціональним харчуванням.
Навіть невелика порція вівсяної каші допоможе мінімум на 2 – 3 години забути про почуття голоду, яке постійно переслідує людей, які намагаються схуднути. А все завдяки тому, що засвоєння поживних речовин, що містяться в вівсянці, відбувається набагато повільніше в порівнянні з іншими продуктами.
Вживання вівсяної каші знижує рівень холестерину в крові, що зменшує ризик утворення тромбів.
Вівсянка сприятливо впливає на стінки шлунка і допомагає усунути шлункові болі.
Вівсяна каша знижує концентрацію цукру в крові, тому в обов’язковому порядку входить в меню людей, які страждають на цукровий діабет.
Вівсянка на сніданок – відмінне джерело енергії на цілий день.
Цільнозерновий овес містить антиоксиданти, які виводять токсини і вільні радикали з організму, що сприятливо позначається на роботі серцево-судинної системи, а також попереджає розвиток онкологічних захворювань.
Кальцій і фтор, що містяться у вівсяній каші, сприяють зміцненню кісток і опорно-рухового апарату. Біотин усуває м’язові болі.
Овес нормалізує роботу печінки, нирок і щитовидної залози.
Вівсянка містить велику кількість цинку, необхідного для підтримки імунітету, поліпшення обміну речовин, а також захисту від інфекційних захворювань.
Магній позитивно впливає на роботу нервової системи, покращує розумову діяльність, пам’ять і увагу.
М’яко очищаючи організм від шкідливих речовин, вівсянка допомагає усунути акне, вугровий висип, чорні цятки, почервоніння шкіри і набряки. Волосся стає м’яким і шовковистим, а нігті міцними і щільними.
З’їдаючи вівсяну кашу за сніданком, можна нормалізувати нічний сон, оскільки цей продукт сприяє збільшенню вироблення серотоніну й мелатоніну, що регулюють процес засинання і якість сну.
Незважаючи на всю свою користь, вівсянка може завдати шкоди організму. Так, цей продукт протипоказаний хворим на целіакію, яка характеризується непереносимістю глютену, що міститься в вівсі.
Крім того, гастроентерологи кажуть про те, що щоденне вживання вівсяної каші сприяє порушенню засвоєння і вимивання кальцію і вітаміну D з організму, а всьому виною фітинова кислота, що міститься в продукті. З цієї причини рекомендується включати вівсяну кашу в раціон не частіше трьох разів на тиждень.