Вчені вважають помідори одним з найбільш корисних овочів в продуктовому кошику. При цьому вони містять мінімум калорій і максимум корисних речовин. Чого в них тільки немає: білки, вуглеводи, амінокислоти, пектини, біофлавоноїди, каротиноїди, вітаміни (С, РР, В1, В2, В3, В6, В9), макро і мікроелементи (калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо , мідь, цинк і йод)!
З’їли порцію салату зі свіжих помідорів або випили склянку томатного соку – і в аптеку ходити не треба! Більш того, новітні наукові дослідження показують: томати запобігають атеросклерозу, покращують стан серцево-судинної системи, знижують онкологічну загрозу і навіть сприяють сонцезахисному ефекту.
Звучить дивно, але корисніше вживати помідори в тушкованому або вареному вигляді,
а не в свіжому, так як існує ймовірність, що при нагріванні помідорів послаблюється структура їх клітин, і нашому організму легше приймати лікопін.
І, оскільки під час теплової обробки втрачається рідина, лікопін в таких помідорах більш концентрований, ніж у свіжих. Однак варто побоюватися промислових продуктів (наприклад банкових консервованих), тому що вони можуть містити багато цукру, солі та інших добавок.
Найкраще самим зі свіжих помідорів приготувати домашній томатний соус, який можна їсти разом з пастою або іншими стравами. Додайте також трохи оливкової олії, тому що лікопін разом з жирами в організмі засвоюється краще.